Elfeledett falusi használati tárgyakat is nézhettek a Sóstói Múzeumfaluban. A hétvégén pedig a 10. "Kóstolja meg Magyarországot!" rendezvény csábítja az ízek kedvelőit.
Foglalkoztató térrel kiegészített két új állandó kiállítás látogatható a Sóstói Múzeumfaluban, ahol már-már elfeledett falusi használati tárgyakat mutatnak be, köztük tilolókat, gerebeneket, guzsalyokat, motollát és szapulókádat, sőt a valamikori "mosóport", a hamulúgot is megismerhetik a látogatók.
Napjainkban is el-elhangzik még a mondás, miszerint "Hiába szapulod a szerecsent" vagy "Jár a keze, mint a motolla", de ha meg kellene magyarázni, mi is az a szapuló vagy a motolla, bizony sokan bajban lennének. A múzeumfalu két új állandó kiállítása ezen segít, sok egykori mindennapos használati eszközt mutat be, amelyeket akár ki is próbálhattok.
A Sóstói Múzeumfaluban szeptember 14-én, szombaton 36 hangzatos nevű főzőcsapat több mint 80 féle étekkel készül az ínyenc látogatók ellátására! A magyarországi és nemzetközi konyhaművészet (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja és Felvidék), a népi hagyományos ételek és a kísérletező, újító fogások tömkelegében merülhettek el.
Az idén jubiláló "Kóstolja meg Magyarországot!" rendezvény programját kiemelt vendégek egész sorával színesítik. Ott lesz a szentendrei Skanzen csapata tárkonyos-almás csirkelevest és kacsapörköltet készít, mindemellett új időszaki kiállítást is hoznak a Jármi portára típusbútorokból, "Falusi lakáskultúra a Kádár-korban" címmel. A különleges fogások igazi csemegéjét az ország nevesebb főzőversenyein, fesztiváljain kiválóan szereplő csapatok adják. Karcagi birkapörkölt, kőleves és velencei-tavi halászlé is rotyog majd az adott régióból érkezők üstjeiben, mert elkészítésükhöz mégiscsak ők értenek legjobban.