Nagy őzlábgomba, a tölteni való celeb

Májustól novemberig találkozhatunk hazánk gombavilágának egyik legismertebb, legnépszerűbb képviselőjével, a mezőkön, tisztásokon és világos erdőszéleken egyaránt gyakori nagy őzlábgombával. Kiváló ízű élőlény, amelyből szuper szárítmány is készíthető.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Shutterstock
2015. október 15.

Májustól novemberig találkozhatunk hazánk gombavilágának egyik legismertebb, legnépszerűbb képviselőjével, a mezőkön, tisztásokon és világos erdőszéleken egyaránt gyakori nagy őzlábgombával. Kiváló ízű élőlény, amelyből szuper szárítmány is készíthető.

Kalapja 10-30 cm átmérőjű, eleinte tojásdad, illetve dobverő formájú, később esernyőszerűen kiterülő, közepén mindvégig púpos, halványbarna alapon nagyméretű, barnás tónusú, szálas pikkelyek díszített. Fiatalon fehéres, idővel megbarnuló, sűrűn és szabadon álló lemezei a tönk körül gyűrűszerűen összenőttek.

 


A kalapból csuklósan kifordítható, 15-30 cm hosszú, 1-3 cm átmérőjű, igen karcsú tönkje kígyóbőrszerűen márványozott, alja gumósan megvastagodott. Kettős szélű, fejlett, vattás, gyűrű formájú gallérja eltolható - ez is fontos határozóbélyeg. Mogyoróillatú és -ízű húsa a kalapban vastag és puha, a tönkben azonban szívós és rostos. Utóbbit éppen ezért szárítva, majd alaposan porítva szokás felhasználni levesek, alaplevek ízesítéséhez.

A nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera) a szintén ehető piruló (Chlorophyllum racodes; syn.: Macrolepiota rhacodes) és a karcsú (Macrolepiota mastoidea), valamint a Magyarországon ritka, nem ehető tüskés őzlábgombával (Lepiota aspera) téveszthető össze.

 


  
Fő az óvatosság

Még napjainkban is számos emberéletet követelnek a nem ellenőrzött gombatételek fogyasztásából eredő mérgezések, amelyeknek zömét könnyűszerrel meg lehetne akadályozni, ha kicsit kisebb lenne az önbizalmunk. A gombavizsgálat ingyenes szolgáltatás a piacokon, éljünk hát vele. A www.piaconline.hu és a www.netgombasz.hu oldalon a gombavizsgálat helyszíneiről és a nyitvatartási időkről is tájékoztatást kaphatunk.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 októberi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szeretnivaló gombák

Környezettudatos gombaszedés
Mesebeli és mérges, a légyölő galóca
 

Cikkajánló