Téli szarvasgomba

A téli szarvasgomba (Tuber brumale) a tömlősgombák csoportjába tartozó, jellemzően mikorrhizás, főként tölgy- és gyertyánfákkal szimbiózisban élő fajokat magában foglaló Tuberaceae (szarvasgombafélék) család egyik legemblematikusabb, Magyarországon is előforduló képviselője. Igazi különlegesség, amely nemcsak a természetet megismerni vágyók, hanem az ínyencek szívét is megdobogtatja.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Merényi Zsolt
2018. február 19.

A téli szarvasgomba (Tuber brumale) a tömlősgombák csoportjába tartozó, jellemzően mikorrhizás, főként tölgy- és gyertyánfákkal szimbiózisban élő fajokat magában foglaló Tuberaceae (szarvasgombafélék) család egyik legemblematikusabb, Magyarországon is előforduló képviselője. Igazi különlegesség, amely nemcsak a természetet megismerni vágyók, hanem az ínyencek szívét is megdobogtatja.

A téli szarvasgomba meszes talajú, üde lomberdőkben él. Szeptember és február között képződő, az avartakaró vagy a talajfelszín alatt akár 10 cm mélyen megbúvó termőtestei 2-5 cm átmérőjűek és rendszerint szabályos gumó formájúak. Fiatalon sötétbarnák, míg érett állapotban feketék. Felszínüket apró méretű, sokszögletű, csupán gyengén kiemelkedő szemölcsök borítják. A spóratermő réteg (himénium) a termőtestek belsejében, az erek felületén helyezkedik el. Kemény, viaszos konzisztenciájú, eleinte piszkosfehér, idővel szürkés-, végül sötétbarnává váló húsát világos színű, ritka erezettség teszi jellegzetessé. Rendkívül aromás, édeskés illattal büszkélkedhet.



Kiváló csemegegombaként a gourmand-ok körében is nagy népszerűségnek örvend. A népszerűségnek azonban ára van, ráadásul számottevő. Szarvasgombát ugyanis nem gyűjthet bárki. Az sem mindegy, hogy milyen eszközzel, milyen állattal (a természet e csodás teremtményeit klasszikusan betanított kutyákkal, illetve sertésekkel „szagoltatták ki”), illetve mikor történik a gyűjtés. Magyarországon rendkívül komoly szabályozás lépett életbe 2013. január 1-jén. A föld alatti gombafajok kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével, az erdőtörvény végrehajtására kiadott jogszabályban előírtak szerint gyűjthetők.

 

Különleges, ritka gombák
A Tuberaceae család fajai a magyarországi Vörös Lista „kímélendő, potenciálisan veszélyeztetett” kategóriájába tartoznak. Téli szarvasgombát kizárólag november 1-je és március 15-e között szabad gyűjteni hazánkban.
 

 

Gasztroikon
A sokak által afrodiziákumként számon tartott szarvasgomba egy roppant kifinomult, ízében és illatában egyaránt unikális „csodafűszer”. Mivel illat- és aromaanyagai 60 °C feletti hőmérsékleten gyorsan veszítenek intenzitásukból, nem ajánlott sem főzni, sem sütni. E borsos árú különlegességet finomra vágva, reszelve, vagy egy speciálisan e célra készült eszközzel vékonyra gyalulva szokás felhasználni. Az igazi ínyenceknek szarvasgombával ízesített olívaolaj és balzsamecet is van az éléskamrájukban.
 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013. februári számában.

 

A TOVÁBBI LAPSZÁMOKAT ITT RENDELHETED MEG.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A szarvasgomba védelmében

Szeretnivaló gombák

 

 

 

 


 

Cikkajánló