5 érdekesség a napozással kapcsolatban

A napfény az egyik legjobb hangulatjavító: frissebbé és élénkebbé válhatunk tőle, a napsugarak hozzájárulnak a csontképzéshez, és segítenek az immunrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges D-vitamin termelésében. Mutatunk öt fontos tudnivalót, hogyan lehet egészségesen napozni, hiszen a nap elleni védekezés túrázás közben is elengedhetetlen.

Szerző:
Wooden Spoon
Fotó:
Adobe Stock
2024. május 30.

A napfény az egyik legjobb hangulatjavító: frissebbé és élénkebbé válhatunk tőle, a napsugarak hozzájárulnak a csontképzéshez, és segítenek az immunrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges D-vitamin termelésében. Mutatunk öt fontos tudnivalót, hogyan lehet egészségesen napozni, hiszen a nap elleni védekezés túrázás közben is elengedhetetlen.

1. Fontos az UV-A- és UV-B védelem is!

Tudtad, hogy az UV-szint nem függ össze a hőmérséklettel? A meleg érzetet a Nap látható és infravörös sugarai keltik, nem pedig az UV-sugarak. Ez azért csalóka, mert sajnos nem érezzük az UV-sugarak káros hatásait.

Az UV-B sugarak erőssége ingadozik a nap folyamán, maximumát dél körül éri el. Ez a sugárzás felelős a hosszabb távú barnulásért, amit még akár pozitívan is értékelhetnénk, azonban a felhám rétegében okozhat akut károsodást, napégést, közvetlen DNS-károsodást, bőrrákot, illetve szem- és retinasérüléseket. Viszont az UV-B sugarakra van szükségünk a D-vitamin szintéziséhez.

Az UV-A sugarak talán a legveszélyesebbek: egész nap jelen vannak, minden rétegen áthatolnak (felhő, szmog, ablaküveg), és eljutnak az alsóbb bőrrétegekbe is, ahol károsítják a kollagénrostokat, így szerepet játszanak a korai bőröregedés, a napallergia, DNS-, valamint szem- és retinakárosodásokban is. Alattomosnak mondható, hiszen nincs azonnali, látványos hatása (szemben az UV-B-vel), így az okozott károkat csak később vesszük észre. Vannak azonban jótékony hatásai az UV-A sugaraknak is: elősegítik a csontképződést és a pigmentsejtképződést, a legfelső bőrrétegben már jelenlevő pigmenteket is aktivizálják, így a rövid távú barnulásért felelősek.

2. Fényvédelemre mindig szükség van!

Nem csak a vízparton, napozás során kell figyelmesnek lennünk, hanem bármikor, ha több időt töltünk a szabadban. Nem vagyunk biztonságban felhős időben sem, hiszen az ultraibolya sugárzás körülbelül 90%-a áthatol a felhőkön, sőt, a víz, a homok, a hó vagy a jég is visszatükrözheti a sugárzást, így az ugyanúgy elér minket, sőt akár meg is sokszorozza a kapott dózist! A sugarak nagy része áthatol a vízfelületen is.

Főszabályként nyáron 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, de a többi időszakban is használjunk fényvédőt!

3. Már az öltözetünkkel is sokat tehetünk a bőrünkért!

Egyszerű és természetes védekezési lehetőség a megfelelő öltözet: a minél szellősebb, lengébb és természetes pamut ruhák az előnyösek, amelyek fedik a karunkat, lábszárunkat is. Nagyon jó minőségű technikai ruházatot is be lehet már szerezni, amelyek UV-védelemmel rendelkeznek.

Ügyeljünk a ruhából kilógó testrészek (elsősorban a szem, fül, nyak, arc) védelmére is: hordjunk sapkát, széles karimájú kalapot, UV-szűrős napszemüveget a szemünk védelme érdekében.

4. Nem mindegy, mit eszel és iszol!

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos ételek mérsékelhetik a napsugárzás bőrt károsító hatásait. A karotinoidok, amelyeket a paradicsom, a répa, a brokkoli vagy a spenót is tartalmaz, valamint az A-, C-, E-vitaminok, a szelén, az ómega-3 zsírsavak tartós fogyasztása erősíti a bőr védekező képességét.

Ha zöld teát iszol napozást megelőzően, akkor annak antioxidáns tartalma hozzájárulhat a leégés megelőzéséhez és a barnulás gyorsításához.

5. Válassz minőségi fényvédőt!

Nézd meg az SPF jelölést a naptejen! Ez az érték a fényvédő szűrőképességére utal, egy olyan szorzószám, ami azt mutatja meg, hányszorosára nő a bőrünk védekezőképessége az adott naptej használatával az UV-B sugarak ellen, tehát hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon bekenve.

Ha naptej használata nélkül 20 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros naptej elvileg 30 x 20, azaz 600 percig biztosítja a védelmet.

Egy másik megközelítésből ez a szám még azt is jelzi, hogy az UV-B sugaraknak hány százalékát szűri ki az adott naptej:

  • az SPF 30 az UV-B sugarak 97%-át blokkolja (1/30 részét engedi át)
  • az SPF 50 az UV-B sugarak 98%-át blokkolja (1/50 részét engedi át)

Az UV-A sugarak elleni védelmet külön jelölik a fényvédőkön!

Egy adott naptej által nyújtott védelem azonban még sok mindentől függ, de a bőrünkre kent mennyiség mindenképpen meghatározó: egy naptej csak abban az esetben nyújtja az SPF által kalkulált fényvédelmet, ha azt megfelelő mennyiségben és időközönként használjuk.

Az EU-s ajánlás szerint alkalmanként mintegy 36 gramm fényvédőt kell használnunk, ami igen jelentős mennyiség!

Ahhoz, hogy a bőrünket megfelelő védelemmel lássuk el, válasszunk széles spektrumú fényvédőt, amely az UV-A és az UV-B sugarak ellen is véd. Érdemes vízállót venni, viszont mivel ez sem jelenti azt, hogy nem „mosódik” le a vízben, ebben az esetben is szükség van a többszöri használatra.

A fizikai (ásványi) fényvédők nem szívódnak fel a bőrön keresztül, a bőr felületére kenve azonnal hatnak, és visszaverik a sugarak zömét.

Májusban az első 500 megrendelőnk egy termékminta segítségével megismerhette a Wooden Spoon bio naptejeket, amelyek már évek óta bizonyítanak, ráadásul 100%-ban természetes összetevőkkel készülnek, nem hagynak fehér nyomot a bőrön, és nagyon könnyű őket felkenni.

Használjátok őket egészséggel, és süssön rátok a nap!

Cikkajánló