A furcsa külső kiváló ízeket rejt

Tavasztól késő őszig találkozhatunk a sötét trombitagombával az erdőkben. Komor, szürkésfekete színe miatt nem tűnik bizalomgerjesztőnek, pedig ehető, sőt szárítva kiváló ételízesítő.

Szerző:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság / Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. december 4.

Tavasztól késő őszig találkozhatunk a sötét trombitagombával az erdőkben. Komor, szürkésfekete színe miatt nem tűnik bizalomgerjesztőnek, pedig ehető, sőt szárítva kiváló ételízesítő.

Magyarországon júniustól októberig, tápanyagban szegény, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, elsősorban bükkösben és tölgyesben terem. Ám lombhullás után nehéz a vastag avarban megtalálni. Húsa vékony, így az éjszakai megfagyás után is marad tartása a termőtestnek. Főként szárítva fogyasztják – írja Facebook-posztjában az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

A sötét trombitagomba fiatalon nagyon törékeny, idősen szívóssá válik. Szaga és íze frissen nem jellegzetes, de megszárítva erősen aromássá, kellemesen fűszeres illatúvá válik. Fura, szürkésfekete színével kinézetre nem a leggusztább, viszont ehető, jól konzerválható, és sokféleképpen felhasználható, például levesekhez, mártásokhoz, hús- és halételek töltelékéhez tökéletes ételízesítő. Ízvilága némileg a szarvasgombáéhoz hasonlít.

Egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyszerűen szárítható, így porítva és elspájzolva akár hosszú hónapokra biztosíthatunk kiváló fűszergombát a konyhánkban.

2015-ben az Év Gombájának választották.

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Cikkajánló