A gólyatöcsök a madárvilág legjobb színészei

Két dolog van, amiért bármit megtennének az állatok, az egyik az élelem, a másik pedig az utódok védelme. Utóbbi esetén persze a fajok más-más módszert alkalmaznak, de a gólyatöcs az, amelyik megkaphatná akár a madaraknak járó Oscar-díjat is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Balla Tihamér / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2024. június 1.

Két dolog van, amiért bármit megtennének az állatok, az egyik az élelem, a másik pedig az utódok védelme. Utóbbi esetén persze a fajok más-más módszert alkalmaznak, de a gólyatöcs az, amelyik megkaphatná akár a madaraknak járó Oscar-díjat is.

Madaraknál gyakori, hogy vészjelzéssel, vagy akár test-test elleni harccal is védik a szülők a fiókákat, próbálják elzavarni, vagy elcsalni tőlük a rájuk veszélyes ragadozókat. A gólyatöcsök azonban kiváló színészi képességeiket vetik be, amit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai most alaposan megfigyelhettek, ugyanis a Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban és a Csikóspusztai-tavon több pár gólyatöcs is költ az idén.

A fiókáik május közepén kelnek ki a tojásból, amikor a még röpképtelen fiókáikat védelmezni kell a ragadozóktól, vagy éppen az ember ellen.

A gólyatöcs egy igen törékeny testfelépítésű, karcsú madár, ránézésre olyan, mint egy miniatűr gólya, ezért is nevezi a népnyelv széki gólyának. Teste karcsú és fehér, szárnyai feketék, csőre hosszú és vékony, lábai élénkpirosak és a testméretéhez viszonyítva szinte abszurd módon hosszúak. Ezek a hosszú lábak segítik abban, hogy a mélyebb vizekben is képes legyen gázolni. Így ott is tud táplálkozni, ahová más partimadár-fajok már nem tudnak bemenni.

Viszont ami az előnye, az a hátránya, ez a törékeny test aligha lenne alkalmas egy közelharcra mondjuk egy rókával, vagy sakállal, így inkább trükkhöz folyamodik.

A gólyatöcsök betegnek, sérültnek tettetik magukat, hogy a ragadozók figyelmét saját magukra irányítsák.

Szárnyaszegetten, bukdácsolva, rövid távokat repülve, vészkiáltásokat hallatva menekülnek a ragadozó elől, amely természetesen utána ered, azt gondolván, hogy könnyen megszerezheti a prédát. Közben a fiókák a vészkiáltásokra reagálva mozdulatlanul lapulnak a fűben, bízva abban, hogy rejtőszínük jól álcázza őket. Amikor pedig a madár úgy érzi, hogy már kellő távolságra elcsalta a fészektől a ragadozót, akkor hirtelen fölrepül és gyorsan elszáll, a ragadozó pedig hoppon marad. A színészkedő madár később, amikor már biztonságosnak érzi a helyzetet, visszatér a fiókáihoz.

A gólyatöcs (Himantopus himantopus) hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló