Az őszi gombaszezon lepörögni látszik. Van azonban egy olyan gombafaj, amely éppen késő ősszel és télen terem nagyobb mennyiségben a hazai erdőkben, kertekben, ráadásul nemcsak ehető, de finom is. Ez pedig a furcsa hangzású téli fülőke.
Különleges fajjal van dolgunk, amely dacolva az időjárás viszontagságaival, szeptember és április között – erdőkben, folyópartokon, kertekben és parkokban, lombos fák törzsén vagy korhadó faanyagon – fejleszti csoportosan megjelenő, néha még a hó alól is előbújó termőtesteit. A téli fülőke (Flammulina velutipes) kalapja 2-8 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodó, méz- vagy okkersárga színű, közepén gyakran sötétebb tónusú.
Felülete kezdetben finoman deres, később azonban csupasz és ragadós. Tönkhöz nőtt lemezei szélesek, kissé távol állók, krémszínűek vagy halványsárgás árnyalatúak. Bársonyos felületű tönkje 3-10 cm hosszú, lefelé elvékonyodó, tövénél feketésbarnás, belül csöves, bázisánál rendszerint enyhén gyökerező. Húsa a kalapban vékony, míg a tönkben szívós, rostos.
Színe fehéres vagy halványsárga, illata kellemes, olykor heringre emlékeztető. Ne ijedjünk meg, az enyhe halszag főzés hatására megszűnik.
Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy csak a kalapját használjuk fel, a tönk ugyanis rágós és nehezen emészthető.
Ha gombát szedsz, bármennyire is alapos leírás alapján teszed, mindig vizsgáltasd be szakértővel!
A Turista Magazin ajánlja
Dijoni mustáros, mogyoróhagymás, balzsamecetes fülőkekrém
A téli fülőke jó étkezési gomba, amelyet igen sokféleképpen el lehet készíteni. Kiváló például salátába, vegyes gombalevesbe, különféle mártásokba, s természetesen omlettbe is. Szárításra kevésbé alkalmas, ezért ha tehetjük, frissen használjuk fel termőtesteit. Nem könnyű olyan receptet közzétenni, amely a különleges ízek szerelmeseinek és a gyorsan összedobható finomságokat pártolók táborában is képes sikert aratni. Mi erre teszünk kísérletet.
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg téli fülőke
2-3 mogyoróhagyma
1 csapott evőkanál vaj
2-3 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál akácméz
extraszűz olívaolaj
Elkészítés:
A megtisztított fülőkék tönkjeit eltávolítjuk, a nagyobbacska kalapokat négyfelé vágjuk. A tisztításhoz puha sertéjű kefét használjunk. Egy kisebb lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra felkockázott mogyoróhagymát, s fedő alatt 2-3 percig dinszteljük. A gombakalapokat az alaphoz adjuk, azzal gondosan elkeverjük, további 8-10 percig együtt pároljuk, majd a fedőt levéve zsírjára sütjük. Miután kihűlt, botmixerrel pépesítjük, végül összedolgozzuk a dijoni mustárral, a balzsamecettel és az akácmézzel. A rusztikusabb textúrák kedvelőinek a részleges pépesítést és a magvas mustár alkalmazását javasoljuk. Az ízletes fülőkekrémet extraszűz olívaolajjal finoman megpermetezett pirítósra kenjük. A kísérletezni vágyók rozmaringos mediterrán kenyérrel, vagy ropogós ciabattával is kipróbálhatják. Nem fognak csalódni.
A cikk megjelent a Turista Magazin 2012. december - 2013. januári számában. Lapszámainkat ide kattintva érheted el.