Beköszöntött a hideg tél, és valószínűleg sokan gondolják azt, hogy már semmi ehetőre nem bukkanhatnak a természetben. Ez azonban messze nincs így, hiszen aki keres, az ilyenkor is talál.
Itt van például a csabaíre vérfű (Sanguisorba minor), amely egész évben gyűjthető, de friss levelei télen és tavasszal a legfinomabbak. Zamatos, jó íze miatt tőrózsájáról gyűjtött leveleit leginkább salátákban érdemes felhasználni. Különleges neve állítólag onnan ered, hogy Csaba királyfi a sérült katonáinak vérzését egy növény levelével csillapította, amelyet Csaba íre néven emlegettek. Hogy ez volt-e az a növény, avagy egy másik, azt nem tudni biztosan.
Tyúkhúr, pitypang, turbolya
Sok jól ismert gyomnövény is ehető, zöld levelekkel telel át. Ilyen például a pongyola pitypang, a tyúkhúr, a zamatos turbolya vagy a hagymaszagú kányazsombor, de a kígyóhagyma és egyéb vadsnidlingek leveleit is felhasználhatjuk a hideg hónapokban. A tyúkhúr (Stellaria media) sokfelé előfordul, erdőszéleken, bolygatott gyepekben, parkokban, kertekben. Egész télen át zöldellhet, egészséges saláta- és főzeléknövény, de nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőle, mert szaponintartalma gyomorproblémákat okozhat.
A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) jellegzetes ánizsillatáról ismerhető fel. Erdőszéleken, akácosokban, kertek szélén általában nagy területeket borít be. Télen csak kicsi, petrezselyemszerű leveleit láthatjuk előbújni a talajból. Gyűjtését nagy körültekintéssel végezzük, mert összetéveszthető a rokonságában előforduló mérgező fajokkal, például a foltos bürökkel. A világoszöld leveleket megdörzsölve ugyanakkor azonnal érezzük a jellegzetes ánizsillatot, ami sokat segít a felismerésben. Zöldfűszerként, frissen használjuk.
A gyermekláncfűként is ismert pongyola pitypangnak (Taraxacum officinale) minden részét hasznosíthatjuk. Sokoldalú vadnövény, ráadásul igen egészséges is. Levele vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása, többek között A-, C-, D- és B-vitamint, káliumot, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt is tartalmaz, továbbá inulintartalma is jelentős. Figyelni kell viszont arra, hogy akinél a növény fehér tejnedve allergiás bőrreakciót okoz, az ne fogyassza a pitypangot.
Téli gombák
Gombákkal még a legzordabb évszakban is találkozhatunk a természetben. Ilyen például a fákon és tuskókon növő késői laskagomba (Pleurotus ostreatus), amelyet késő ősztől kora tavaszig szedhetünk. Vastag húsa miatt kiváló ragukat, pörkölteket lehet belőle készíteni.
A júdásfülgomba vagy más néven fafülgomba (Auricularia auricula-judae) sajátos külsejével nem tartozik a túlságosan bizalomgerjesztő gombáink közé. Emberi fülre emlékeztető alakja mellett vannak, akik az ízéért sem lelkesednek - merthogy szerintük az nem sok van neki. Ennek ellenére a júdásfülgombának nagy a rajongótábora; épp porcos-kocsonyás állaga az, ami igazán különlegessé teszi az ételekben. Egész évben, így télen is ráakadhatunk. Nevét részben formája miatt kapta, részben pedig azért, mert úgy tartják, hogy a Jézust eláruló Júdás, megbánva tettét, egy bodzafára akasztotta fel magát, amely fafajon ez a gomba gyakorta terem. A fafülgombák a kínai konyha kedvelt alapanyagai, de a hazai ízek kedvelői is sokféleképpen elkészíthetik. Levesekben a legfinomabb talán, de tehetjük párolva zöldség- vagy gabonaköretekbe, salátákba is.
A téli fülőke (Flammulina velutipes) az első hideg, őszi napok után jelenik meg, és akár egészen áprilisig teremhet, erdőkben és kertekben, lombos fák törzsén, korhadó fatuskókon. A sárga többféle árnyalatában is megjelenő termőtesteknek csak a kalapja ehető, tönkje túl szívós, kemény. Japánban nagy kultusza van, Európában viszont sokáig - visszafogott külseje és a kalap halszagú nyálkája miatt - a szegények eledelének tartották. A halszagú nyálkát lisztbe forgatással, ledörzsöléssel, majd lemosással tudjuk eltávolítani a kalapokról, így a kellemetlen ízből már semmit sem fogunk érezni az ételben.
Mindhárom erdei gomba ásványi anyagokban gazdag, és a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is tartalmazó téli alapanyag lehet a konyhánkban. A gyűjtött gombát mindig mutassuk meg szakellenőrnek!
Receptek
További receptek és hasznos információk a vadon termő növényekről és gombákról az Erdőkóstoló blogon.
A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. december - 2018. januári számában.
A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.
Kapcsolódó cikkeink:
21. századi tündérkonyha - Ehető, vadon termő növények a tányéron
Vendégül láttak minket egy csótánylakomára