A Zemplén legszebb kilátópontjai őszi túrákhoz

A Zempléni-hegység, amit szokás Tokaji-hegység néven is emlegetni, valljuk be, nem a legnépszerűbb hegységünk. De ez ne tévesszen meg senkit, mert gyönyörű panorámás sziklaszirtekben egyenesen felülmúlhatatlan a hazai középhegységi kínálatban. Összeállításunkban mutatunk nektek lélegzetelállító kilátóhelyeket, hátha kedvet kaptok a zempléni túrázáshoz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. szeptember 24.

A Zempléni-hegység, amit szokás Tokaji-hegység néven is emlegetni, valljuk be, nem a legnépszerűbb hegységünk. De ez ne tévesszen meg senkit, mert gyönyörű panorámás sziklaszirtekben egyenesen felülmúlhatatlan a hazai középhegységi kínálatban. Összeállításunkban mutatunk nektek lélegzetelállító kilátóhelyeket, hátha kedvet kaptok a zempléni túrázáshoz.

Ahol alig tudsz betelni a kilátással – Nagy-Péter-mennykő

Hazánk legkeletibb hegysége, a Zemplén, az ország nagy részétől tényleg messze van, és nehézkesen elérhető, de ami a hátránya, az az előnye is. Viszonylag civilizációmentes környezet, vadregényes, szűk patakvölgyek, markáns sziklatömbök és kevés turista.

Ám egyedisége leginkább a völgyekkel sűrűn szabdalt vonulataiban és panorámás sziklatornyaiban áll.

Ezek közül is az egyik leglélegzetelállítóbb panorámával megáldott sziklakilátó, a regényes elnevezésű Nagy-Péter-mennykő, amelynek csúcsa a hegység 709 méter magas kőtornyának a tetején helyezkedik el.

A sziklacsúcsra kilépve széles kilátás tárul föl: a Zempléni-hegység középső, hegyvölgyes tömege mellett feltűnik a távolban az államhatárt hordozó Milic-csoport, alatta ott fehérlik a magányos andezitkúpon ülő füzéri vár. Jobbra fordulva a Kemence-patak hosszú, mélyen bevágódott völgyét követhetjük tekintetünkkel.

Megközelítés
  • Regécről a K jelzés visz a leggyorsabban a célhoz. Ebből egy tisztásnál bal felé ágazik ki a K▲ jelzésű ösvény, melyen 10 perc séta a kilátóhely (6,9 km).
  • Középhutáról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott balra fordulni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez mutatja az utat a Nagy Péter-mennykőre (6,8 km).
  • Rostallóról a S jelzésen kell fölkaptatnunk a Mlaka-rétig, majd ott jobbra térni a K jelzésre. Hosszú gyaloglás után jobbra ágazik ki a K▲ egy tisztásnál, ez vezet a Nagy Péter-mennykőre (6,9 km).

A Zemplén egyik leghangulatosabb kilátóhelye – Sólyom-bérc

Ugyan a panoráma nem igazán tágas, a Sólyom-bércet sem lehet megúszni legalább fél órás nézelődéssel.

A sziklahátról letekintve erdővel borított vonulatok, völgyek és csúcsok hullámoznak a szemünk előtt.

Lent Háromhuta hosszú, nyugat-keleti futású völgye mélyül, illetve az afölött magasodó gerincet szemlélhetjük.

A látkép közepén büszkén emelkedik a regéci vár. Civilizációnak a várrom kivételével semmiféle nyomát nem látjuk, emberi zajt nem hallunk, teljes nyugalom honol a hegyvidék e belső, elszigetelt pontján. A Sólyom-bérc sziklacsoport kőtornyainak oldalát mászóutak hálózzák be.

Megközelítés
  • Középhutáról (Háromhuta település része) a S jelzésen kell felkaptatnunk, majd a Mlaka-réten (melyet esőbeállójáról ismerhetünk fel) egy alig észrevehető ösvényen bal felé kell begyalogolnunk az erdőbe a S▲ jelzésen. Ez már a kilátóhelyre vezet (3,6 km).
  • Érkezhetünk Rostalló, a kisvasút végállomása felől szintén a S majd S▲ jelzésen (3,9 km).

Háromhuta környékének három parádés kilátópontja

A Zempléni-hegység, vagy geológiai nyelven Tokaji-hegység természeti szépségeit sűríti egyetlen kilátásba a kevésbé ismert Babuka-tó és rétje. Sudár fenyők szorításában fakad az Emőke-forrás vize, ezzel kicsiny, idilli tavacskát táplálva. Az Óhuta déli oldalán magasodó, meredek lejtőjű hegy oldalában az egykori irtások nyomán létrejött Forrás-rét nyit kilátást a három falut rejtő völgyre, illetve annak túloldalán a hegység központi magaslataira.

A rét elsősorban ősszel színpompás, amikor a különböző fajok a sárga legkülönfélébb árnyalataiban rikítanak, élénk keretet festve ezzel a völgy látványának.

A hegyek és az erdő méretei, a magashegyi hangulatot árasztó fenyvesek közelsége, no meg a meredekség és a magasság együttese országosan is kiemelkedő adottságú helyszínné teszi a Forrás-rét kilátópontját, amelyet beleng a Kárpátok hangulata. A panoráma az Emőke-pihenő padjairól, egy terebélyes bükk lombfedezéke alól kényelmesen kémlelhető.

A második fejedelmi kilátás az Óhutát északról ölelő hegycsoport egyik tagjának bércéről, a Kis-Királyosról nyílik az alant húzódó, szűk völgyre, és az azt keretező, tekintélyes hegytömegre. Tekintetünk a panorámát dél felé a regéci vártól a Tolcsva patak völgyéig pásztázhatja.

A harmadik különleges kilátópont igazi eldugott hely. Középhuta szegélyén, a hangulatos lucos sötétjén átfúródó, ritkásan jelzett ösvény egy fátlanul maradt foltra, a hegy apró kiszögellésére vezet. Itt található a Czárán-pihenő, amely padot is kínál a meghitt, hegyek által szorongatott panoráma mellé.

Szemközt a Tokaji-hegység központi részének magas karéja szegélyezi a falut rejtő völgyet, jobb felé vörös- és lucfenyők keverednek a lejtőn, a távolban pedig a völgyfő és néhány régről megmaradt legelőfolt látszik. Nyugatra tekintve a Kis-Királyos szögletes magaslata emelkedik a túloldalt, a háttérben pedig a regéci Várhegy tornyokkal koronázott kupolája zárja a hosszú, mély folyosó látképét.

Ami közös mindhárom remek kilátópontban az a kárpáti hangulat.

A völgy, a hegyek magassága, a falvak hangulata, az ösvények fenyvesei és járatlansága, az egész környező erdő vadsága nagyon szerethetővé teszi ezeket a helyeket.

A legvadregényesebb zempléni panoráma – Amadé-szikla és várrom

A Nagy-Amadé-hegy 656 méteres magaslatának tetején, egy alig észrevehető várrom mellett egyedülálló sziklakilátóra lelhetünk. Az Amadé-kilátóhely egy lapos tetejű sziklabérc, amelyről lélegzetelállító és szokatlanul változatos panoráma tárult elénk: észak felé az államhatáron emelkedő Nagy-Milic csoportjáig szemlélhetjük a hegységet, de az erdőszélen világítanak a Telkibánya fölötti kaszálórétek is.

Alattunk, a hegység magassági viszonyaihoz képest döbbenetes mélységű völgy alján, a sűrű erdő takarásában rohan a Gönci-patak. A völgy fölött 700-as csúcsok emelkednek. Az amúgy is keskeny hegygerinc itt szokatlanul élesen törik le kelet felé, a kilátóhelyen állva szinte falnak érzékeljük magunk alatt a Gönci-patak hegyoldalát. Ekkora völgyet és erdőt ritkán látni együtt Magyarországon. Már csak ezért a látványért is megéri az Amadé-sziklához felmenni.

Megközelítés
  • Gönc felől a P◼ jelzésen induljunk el. A Kis-pataknál a P jelzésre váltunk, ahonnan a PL jelzés vezet fel a sziklára (5,4 km).
  • A telkibányai buszmegállótól a Szabadság utcán a P jelzésen induljunk el, és végig azt kövessük (6 km).
  • Hejce felől a P◼ jelzésen induljunk el, majd a Fehérkúti erdészháznál váltsunk a P jelzésre észak felé (7,7 km).


Cikkajánló