Szatmár-Beregnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: érintetlen, távolinak tűnő világ, ahol különleges szavakat használnak, sehol máshol nem jellemző ételeket főznek a helyiek, akik egyedülállóan viszik tovább eleik hagyományait.
Az élmény közel van
Szatmár - ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán
tudta őrizni. A nagyvárosból érkező számára mintha itt megállt volna az idő. Az eredeti élményeket kereső
utazók előszeretettel látogatják Thaiföld vagy Borneó eldugott törzseit, hogy természetközeli életet élő
emberekkel találkozzanak, pihennek a Szahara homokdűnéi közt megbúvó oázisokban vagy a brazil
esőerdők ecolodge szállásain. Sokan járnak éppen amiatt Erdélybe, hogy őszinte, ízes magyar szót,
munkában barázdált arcokat láthassanak, szénaboglyákkal tűzdelt parasztudvarokon pihenhessenek,
megkóstolhassák a kemencében sült kenyeret és megtapasztalhassák a helybéliek végtelen vendégszeretetét
és bölcs élettapasztalatát. Nos, Szatmárban a homokdűnéken és esőerdőn kívül az összes többi fellelhető.
(Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok
hívogatják a látogatót.) Miért van hát, hogy drága pénzért messzi földön keressük azokat a hangulatokat, a
sohasem látott, de elsőre ismerősnek, rokonszenvesnek tűnő arcokat, amelyekért alig pár száz kilométert kell
csupán megtenni? S ráadásul a miénk?
A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban 38. alkalommal nyitotta meg kapuit, 2015. február 26. és március 1. között Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje várta a nagyközönséget és a szakma képviselőit. A kiállításon évek óta több száz kiállítói közt Szatmár standja is kedvezményes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékokkal és ingyenes nosztalgiafotózással várta a látogatókat.
Nagyker helyett kiskert
Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet. Arra is érdemes felkészülni, hogy egy szatmári
gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik: a helyiek természetes vendégszeretete nem ismer
határokat. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! Az Adj' Isten
Szatmárban! standja azon Szamosmenti településeket reprezentálta, akik célul tűzték ki a hagyományos,
régiós konyha értékeinek felkutatását, a régi receptek és főzésisütési eljárások megőrzését és bemutatását.
A most divatos farmtotable és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyertek: az alapanyagok helyiek és
ízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig.
Szatmár - ez a folyókban gazdag, elszigetelt, különös világ sajátos nyelvét, szokásait, hagyományait tisztán
tudta őrizni
Gasztroút, termelők, hagyományok
A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatát
kóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajt
vagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-
főzésben is. A rézüstökbe a vidék aranya, az árterekben dzsungelgyümölcsösökben növő, organikus
Nemtudom szilva kerül, cukor és tartósítószer nélkül. A szatmáriak ezen kívül télen hagyományos
disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzdetúrákat és kenyérsütő workshopot
szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni - és akár
kemencét rakni is.
Falunap helyett Szatmárfeszt
Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon
gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi - a sparhelt nem hangulati elem, hanem
mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szatmárfeszt idején olyan hagyományos
szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek
ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 kmtől nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a
nagymama ebédje. Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus első
hétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern és
egészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és a
világzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják.
A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 kmtől nagyobb távolságról
Fák, virágok, fény
A térség gyönyörű természeti környezete, a Tisza, a Szamos és a Túrfolyók tökéletes helyet biztosítanak
kenutúrákhoz, horgászathoz és lovaskocsikázáshoz. A Szamos és a Tisza folyók töltésén végigfutó
romantikus kerékpárutak a biciklizés szerelmeseit csábítják. Van egy titkos tippünk is: Cégénydányádon a
Kende Kúria egykori angolparkjában séta közben egy meghökkentő méretű, igazi famatuzsálemet
láthatunk. A környéken különleges, kockásliliom-túrát is tehetünk és szakértő vezető tárja elénk az ősláp
vagy a helyi gyógynövények világát.
Dűnék hiányában a Tisza kanyarulataiban nyaranta strandolásra, horgászásra alkalmas homokpadok hívogatják a látogatót
Fekete vonat helyett autópálya
Szatmár-Bereget vadonatúj autópálya köti össze Budapesttel, majdnem Vásárosnaményig. A 2014 végén
átadott útszakasz 2,5 órára rövidíti a fővárosból az utazást. Bőven akad felfedeznivaló Magyarország legkeletibb részében. Annak is ajánlott, aki a világon már sok helyre eljutott, és annak is, akinek erre nem nyílt eddig módja: egy szatmári utazás olyan, mintha itthon mennénk külföldre.
További információ: