Az Alföldi Kéktúra utolsó szakasza bővelkedik látnivalókban

Karoson indítjuk a túrát, ahol az ország legnagyobb honfoglaláskori temetője található, majd hosszan követjük a Bodrogot, mindeközben a Sátor-hegyek látványa kísér bennünket. Utunk, és egyben az Alföldi Kéktúra végpontja Sátoraljaújhelyen van, ahol levezetésképpen akár az újonnan átadott függőhidat is kipróbálhatjuk.

2024. október 8.

Karoson indítjuk a túrát, ahol az ország legnagyobb honfoglaláskori temetője található, majd hosszan követjük a Bodrogot, mindeközben a Sátor-hegyek látványa kísér bennünket. Utunk, és egyben az Alföldi Kéktúra végpontja Sátoraljaújhelyen van, ahol levezetésképpen akár az újonnan átadott függőhidat is kipróbálhatjuk.

A magyar-szlovák határ mellett fekvő bodrogközi település, Karos határában az 1930-as években kezdődött meg a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőjének a feltárása. 1992-ig három temetőben több mint száz sírt találtak. A feltételezések szerint a korabeli magyarság első fejedelmi központja lehetett itt.

A különleges régészeti feltárást 2012 óta a Honfoglaláskori Látogatóközpont mutatja be, amely a mai kor interaktív eszközeit is felhasználva mesél a 9-10. századról, a sztyeppéktől a Vereckei-hágón való átkelésen át a letelepedésig és az ország megalapításáig.

A Bodrog gátján sétálva elhaladunk a Long-erdő Természetvédelmi Terület mellett, aminek különlegessége, hogy az Alföldre jellemző ártéri fűz-nyár, valamint tölgy-kőris-szil ligeterdők montán, azaz hegyvidéki flóraelemeknek is otthont adó, bükkelegyes gyertyános-tölgyesekkel fordulnak elő mozaikosan.

Sátoraljaújhely, a Zemplén fővárosa, ahol a hegyek és a síkság találkoznak, számos érdekes látnivalót kínál, ezért érdemes a túra után legalább még egy napot itt tölteni.

Az idén átadott sátoraljaújhelyi függőhíd mellett a még bátrabbak kipróbálhatják a Magas-és a Szár-hegy közötti csúszópályát is. Aki inkább kulturális élményekre vágyik, annak érdemes ellátogatnia a várostól 3 km-re fekvő Széphalomra, ahol egykor Kazinczy Ferenc élt családjával. A széphalmi kúria ma már nincs meg, helyén mauzóleumot emeltek Ybl Miklós korábbi tervét felhasználva. A görög templomokat idéző csarnokban egy emlékkiállítást nézhetünk meg, de a parkban áll a Magyar Nyelv Múzeuma is.

A városban két híres pincesor is van, az egyik az Ungváry-pincerendszer. A többszintes pincék összhossza a 10 km-t is eléri. A másik, a Zsólyomkai-pincesor, amelynek története a 13-14. századig nyúlik vissza. A pincesor neve egyébként valószínűleg a sólyom szóból ered, a térség ugyanis régen királyi vadászterület volt.

Ha kíváncsi vagy az Alföldi Kéktúra látnivalókban gazdag utolsó szakaszára, akkor csatlakozz a 143-as Karos-Sátoraljaújhely túrához!

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.

Cikkajánló