Az árvíz elől menekülő állatoknak azzal segíthetünk, ha nem zavarjuk őket

A természetjárókat arra kérik, hogy a Duna közelében, bizonyos helyeken az árvíz által közvetlenül nem érintett területeket is kerüljék most inkább el a saját maguk, illetve az árvíz elől menekülő vadállatok érdekében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2024. szeptember 17.

A természetjárókat arra kérik, hogy a Duna közelében, bizonyos helyeken az árvíz által közvetlenül nem érintett területeket is kerüljék most inkább el a saját maguk, illetve az árvíz elől menekülő vadállatok érdekében.

A Pilisi Parkerdő a közutak lezárása esetén erdészeti útjait megnyitja az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járművek számára.

A 2013-as nagy árvíz tapasztalatai alapján így a Pilismarótot a Két-Bükkfa-nyereggel (Esztergom-Dobogókő- Pilisszentkereszt elágazás) összekötő erdészeti úton a kerékpárosbarát sorompókat szükség szerint kinyitják a vészhelyzetben szolgálatot teljesítő járművek számára. A várható forgalomnövekedés miatt az erdőgazdaság arra kéri a gyalogos/kerékpáros erdőlátogatókat, hogy a veszélyhelyzet idején kerüljék el az útszakaszt.

A Pilis Parkerdő a turistáktól azt kéri, hogy lehetőség szerint kerüljék el a vízpartok közelében található erdőket és legyenek tekintettel a vészhelyzetben segítséget nyújtó, erdőben közlekedő gépjárművekre!

Érd polgármestere arra kéri a helyieket, hogy amíg a Duna vissza nem húzódik, a vadak nyugalma, valamint a saját biztonságuk érdekében, ne sétáljanak a gáton, a Téglagyár környékén, a Sánc-hegy lábánál.

„Ha a megriadt állatokat most megzavarjuk, félelmükben visszafordulhatnak a víz irányába, ami a halálukhoz vezethet. Kérek mindenkit, hogy amíg az árhullám elvonul, ne menjenek le a Dunához megnézni a vízállást, a kutyákat szigorúan csak pórázon sétáltassák (A behívható kutyákat is!), lehetőség szerint még pár napig ne a Duna-part közelében sétáljanak, ne menjenek a gátra futni, kerékpározni, motorozni!” – olvasható a posztban.

A Gemenc Zrt. is felhívta a környékbeli lakosság figyelmét arra, hogy az elkövetkezendő időszak válságos napokat, heteket hoz az erdei állatok életébe, ezért ők is arra kérnek mindenkit, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétükkel ne zavarják a menekülő állatokat.

Cikkajánló