Az egyik hatalmas, a másikat sokan látták, a harmadik meg rázuhant egy tehénre

A Földre érkező meteoritok közül eddig már több mint 70 ezret vettek nyilvántartásba. Ezek között vannak olyanok, amelyek világhírűek lettek, és egy-egy kis darabkájuk csillagászati összegekért talál gazdára. Következzen most néhány különleges égből hullott kő.

Szerző:
Tóth Judit
2024. augusztus 12.

A Földre érkező meteoritok közül eddig már több mint 70 ezret vettek nyilvántartásba. Ezek között vannak olyanok, amelyek világhírűek lettek, és egy-egy kis darabkájuk csillagászati összegekért talál gazdára. Következzen most néhány különleges égből hullott kő.

Naponta 10 tonnányi anyag érkezik a világűrből a Földre, ennek nagy része por, jelentős része pedig az óceánokba hull, évente 5-6000 meteorithullás történik, és ebből úgy 1600 meteorit éri el a földfelszínt. A megtalált meteoritokat nyilvántartásba is veszik. A Meteoritikai Közlöny (Meteoritical Bulletin) nevű nemzetközi adatbázisban most 72 ezer körül van a listázott meteoritok száma.

A meteoritok már önmagukban is különlegesek, de némelyik közülük világhírnévre tett szert, vagy azért, mert nagyon nagy, vagy azért, mert sokan látták, vagy azért, mert épp egy autót talált el, amikor földet ért. A teljesség igénye nélkül következzen néhány „leg”. De előtte jöjjön egy kis gyorstalpaló.

Meteor, meteoroid, meteorit

Meteor: maga az a fényjelenség és a hozzá kapcsolódó fizikai jelenségek (hő, sokk, ionizáció), amit egy nagy sebességű szilárd tárgy a világűrből a gáznemű légkörbe való behatolásakor hoz létre. A meteorjelenséget egy meteoroid, aszteroida, üstökös vagy bármilyen szilárd anyag is okozhatja.

Meteoroid: olyan nagyjából 30 mikrométer és 1 méter közötti méretű szilárd természetes objektum, ami a bolygóközi térben mozog, vagy onnan érkezik. Az 1 méternél nagyobb testek uralkodóan inkább aszteroida törmelékek.

Meteorit: minden olyan természetes szilárd objektum, amely egy gáznemű atmoszférában túlélte a meteorfázist anélkül, hogy teljesen elpárolgott volna.

A meteoritokat hagyományosan három nagyobb kategóriába sorolják: a kőmeteoritok szikladarabok, melyek főleg szilikát ásványokból állnak; a vasmeteoritok főképp vas-nikkel alapúak; míg a kő-vas meteoritok mindkét anyagtípust tartalmazzák.

Az első ismert európai meteorit, amelynek szemtanúi is voltak

Kevés azoknak a meteoritoknak a száma, amit láttak lehullani. Mostanáig kb. 1300 ilyen szemtanús meteorithullásról tudni. Európában az első ilyen dokumentált eset 1492-ben történt Ensisheimben, Elzászban. A 100-120 kilós kőzet fő tömege ma is megvan, feljegyzések és korabeli ábrázolások is vannak róla. A meteorit nagyon fényes volt, nappal is látták, és az érkezését olyan erős hanghatás kísérte, amit a földbecsapódás helyétől jóval távolabb is hallottak.

Az egyik legismertebb meteorithullás

Az egyetlen olyan becsapódás, amelyről videófelvételek is készültek, 2013. február 15-én a reggeli órákban történt az oroszországi Cseljabinszk városában.

A 20 méteres tűzgömb becsapódása komoly károkat okozott. Betörtek az ablakok, leszakadtak a tetők és 1200 ember megsérült. A cseljabinszki meteorit 700 kilós fődarabját a Csebarkul-tóban találták meg, a többi szétszóródott a környéken, és nagy részét a nem sokkal később helyszínre érkező gyűjtők szedték össze.

Az első meteorit, amelynek kiszámolták a becsapódási helyét

Világszerte vannak kamerarendszerek, amelyek éberen figyelik az égboltot és az onnan aláhulló meteoritokat. A 2008 TCR3 aszteroida volt az első, aminek kiszámolták a becsapódását. 2008-ban 19 órával a felfedezése után lépett be a Föld légterébe Szudánnál egy 4 méteres aszteroida, és a számítások alapján egykilométeres pontossággal meg tudták határozni, hogy hová fog esni. Ezután több száz kutató ment ki a helyszínre, és 10-13 kg-nyi kőzetet szedtek össze a meteoritból, ami később az Almahata Sitta nevet kapta.

A világ legnagyobb egyben látható meteoritja

A namíbiai Hoba-meteorit egy 3 méter átmérőjű vasmeteorit, amelynek össztömegét 60 tonna körülire becsülik. Azért nem tudják pontosan megmondani, mert az óriási követ soha nem ásták ki teljesen. A meteoritot 1920-ban találta Hoba West nevű farmján egy gazda, aki ökreivel szántott, amikor az ekéje beleakadt a hatalmas kőbe.

A meteorit megtalálásának hamar híre ment, és az idők során sokat levágtak, lefűrészeltek belőle, ezért mára tömege 10 %-kal kevesebb, mint megtalálásakor volt. Ma már szigorú védelem alatt áll, Namíbia Nemzeti Örökségének a része, a turisták pedig egy köré emelt amfiteátrum-szerű lelátóról nézhetik meg.

A legdrágábbak – határ a csillagos ég

Már pár ezer forintért is lehet venni kis meteoritdarabokat, de a legdrágábbak ára a csillagos eget súrolja. Mi viheti fel egy meteorit árát? Például az, ha ritka anyagból van. Az összes talált meteorit 87%- a kőmeteorit, abból van a legtöbb, a vasmeteoritok ritkábbak, azok mindig drágábbak, de a Marsról vagy a Holdról érkezett kövekért is többet kérnek a piacon. Egy 1991-ben hullott marsi meteorit 1 kg-os darabja például 175 millió forintért talált gazdára.

2016-ban a londoni Christie’s aukciósház árverésén a legnagyobb fél tonnás, Egyesült Államokban talált meteoritdarabért 312 millió forintnak megfelelő fontot kértek, de a cseljabinszki meteoritból származó darab kikiáltási ára is 100 millió forint fölött volt.

A tehéngyilkos meteorit

Vannak olyan meteoritok, amelyek azért drágák, mert eltaláltak valakit vagy valamit, ami nagyon-nagyon ritka esemény. Például az 1972-es Venezuelában talált Valera-meteorit agyonütött egy tehenet. A tehén gazdája nem érezte a történetben a világszenzációt, a szerencsétlenül járt állatot megették, az égből érkezett követ pedig ajtótámasznak használták. Végül a birtok és a tehén gazdáját egy csillagász világosította fel a különleges meteorit értékéről és jelentőségéről. 2016-ban egy aukción a meteori néhány centis kis darabja 2,5 millió forintért kelt el.

A meteorit, ami eltalált egy embert

1954 novemberében az amerikai Alabama államban a 34 éves Ann Hodges békésen szunyókált a kanapéján, amikor olyasmi történt vele, amire azóta sem volt példa. Egy grapefruit-nagyságú meteoritdarab rázuhant a házára, átszakította a tetőt, őt pedig komolyan megsebesítette az oldalán. Később készült róla kép is, ami bekerült a Life magazinba, ennek köszönhetően Ann Hodges pedig kisebb celebritás lett. Ezt nem viselte jól, ráadásul a meteoritdarab tulajdonjogán is sokáig ment a huzavona közte és a ház tulajdonosa között. Végül az övé lett, de nem sikerült azt eladni, ezért 1956-ban a követ az alabamai természettudományi múzeumnak ajándékozta.

Ugyanennek a meteoritnak a másik darabját egy farmer találta meg, aki viszont olyan jó áron tudta azt eladni, hogy a pénzből házat és autót is tudott venni.

Amikor egy meteorit naggyá tesz egy postaládát

Nemcsak azoknak a meteoritnak magas az ára, amelyek eltalának valamit, az ilyen ritka találkozások annak a valaminek – már ha viszonylag épen megmaradt – is felverik az árát. 1992-ben például a Peekskill meteorit egy Chevy Malibu autóba csapódott bele. A tulajdonos utána nemcsak a kőből tudott pénzt csinálni, de az autót is többszörös áron adta el. 1984-ben egy postaládát zúzott össze egy becsapódó meteorit darabja az Egyesült Államokban. A híressé vált postaláda 2007-ben 83 ezer dollárért talált gazdára.

A leghíresebb Magyarországon talált meteoritok

Az ország jelenlegi területén eddig nyolc meteoritot találtak, ebből egy olyan is van, ahol a becsapódásnak szemtanúja is volt.

A Kabai meteorit 1857. április 15-én, este 10 óra körül csapódott be Debrecen közelében található Kaba határában. A meteorit földbecsapódását Szilágyi Gábor helyi gazda látta, aki másnap szomszédjával ki is ment, és kiásta a földből a különös kőzetet. A meteorit megtalálásakor 4 kg-os volt, de a helyiek – nemesfémet remélve – itt-ott faragtak belőle. A 3 kg-osra fogyott kő a Debreceni Református Kollégium Múzeumában látható, de kisebb szilánkjai világszerte több helyre is elkerültek. Kabán egyébként a híres eseményre emlékezve Meteorit városnapot is szoktak tartani.

A 2012-ben megtalált csátaljai meteorit hullásának nem volt szemtanúja, azt egy mezőgazdasági gép fordította ki a földből. A közel 16 kg-os darab több száz évig volt a földben, ami meg is látszik rajta, mert már eléggé mállott.

A leghíresebb vasmeteoritból készült tárgy

Az egyiptomi Tutanhamon fáraó tőréről sokáig nem tudták, miből készült. Vasmeteorit-eredetét 2016-ban igazolták a tudományos vizsgálatok. A díszes, aranymarkolatú tőr, amely máig ellenáll a rozsdásodásnak, a vaskor kezdete előtt 600 évvel készült, anyagában a vas mellett nikkelt és kobaltot is találtak.

A tudósok arra is rájöttek, hogy a tőr melyik meteoritból készülhetett. A 2000-ben megtalált, Alexandria közelében lehullott Kharga-meteoritból, amit valószínűleg láthattak az egyiptomiak, így találtak rá. Erre utal az is, hogy több korabeli kőtáblán is megtalálták a „fém az égből” kifejezést.

Cikkajánló