Az éjszakai égbolt színeit bemutató magyar rövidfilm nyert egy nemzetközi fesztiválon

Dr. Kolláth Zoltán alkotása lett a legjobb rövidfilm a Brno-i fesztiválon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fulldome Festival Brno
Forrás:
National Geographic
2024. július 1.

Dr. Kolláth Zoltán alkotása lett a legjobb rövidfilm a Brno-i fesztiválon.

A 9. Fulldome Festival Brno filmfesztivált június 4. és 6. között rendezték meg a város planetáriumában. Dr. Kolláth Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem TTK Fizika Tanszék és a Környezeti Fényviszonyok Kutatócsoport vezetője a National Geographic-nak egy interjúban elmondta, hogy a filmje az égbolt színeit mutatja be, amit szabad szemmel csak minimálisan vagyunk képesek érzékelni, és csak megfelelő mérési módszerek segítségével lehet őket látványosan szemléltetni.

Cél volt, hogy aláhúzza a fényszennyezés problematikáját, ami gyakorlatilag elveszi azt a lehetőséget, hogy az éjszakai égboltot a maga valójában láthassuk.

Dr. Kolláth Zoltán másfél évtizeddel ezelőtt kezdte fényképezővel mérni az égbolt minőségét, ez szolgált a film alapjául. A szakmai zsűri szerint az alkotás azért érdekes, mert a koncepciója nagyon eredeti, emellett lerombolja azt a tévhitet, hogy az éjszakai égbolt sötétkék vagy színtelen. Ismerteti a legújabb tudományos kutatások eredményeit, és megmutatja, hogyan lehet ezeket planetáriumokban bemutatni.

Cikkajánló