2013. október 2. és 6. között várják Lillafüreden az igazán finom ízek kedvelőit a Pisztrángtelepen az V. Pisztráng Ötös Napokra.
Öt különleges nappal hosszabították meg az idegenforgalmi szezont, hogy még ebben az évben utoljára mindenkinek legyen lehetősége megkóstolni a csodálatosan finom, frissen fogott és mesterien elkészített pisztrángokat. Mindennap más különleges attrakcióval készülnek a szervezők. Mindenki eldöntheti, hogy pontosan mi az, ami őt leginkább érdekli. Megkóstolhatjuk a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon első díjat nyert füstölt pisztrángot, de magatok is megtanulhatjátok miként és hogyan kell elkészíteni ezt a nem hétköznapi finomságot.


vV. Pisztráng Ötös Napok
2013.10.02. szerda:
Tavi látványhalászat, Húzóhálóval, dobóhálóval (11h-kor) Egész nap halsütés
Napi ajánlat: Tárkonyos halleves, füstölt pisztráng kockákkal.
2013.10.03. csütörtök:
"Grill csütörtök" Napi ajánlat: Különlegesen pácolt pisztráng grillezése. Süsd meg magad! De mi is segítünk. + pisztráng filé vegyes erdei gombával parázsban sütve.
2013.10.04. péntek:
Kemencében sült pisztrángételek napja.
2013.10.05. szombat:
11-től 13-ig óránként telepbemutatás.
Napi ajánlat: Halsaláták (füstölt pisztrángos majonézes, füstölt pisztrángos mediterrán és narancsos füstölt pisztrángos saláta.
Halászlé, ahogy én készítem.
2013.10.06. vasárnap:
Gyermekeknek halsimogató, tavak, patakok élővilágának bemutatása.
Napi ajánlat: pisztrángos íz kavalkád tál.
Szombat - vasárnap délután a Szőnyi-Sándor duó (gitár-szaxofon) kellemes zenével is
A lillafüredi pisztrángtelepet még a Magyar Királyi ErdĹigazgatóság építette 1932-ben, a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 kilométerre. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park területén található gazdaság, a Garadna-völgy merész hegyfalai közt kanyargó patakra és a Margitforrás vizére települt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel.
A tiszta vizĹą tavakban sebes pisztrángot (Salmo trutta m. fario Linné,1758.), szivárványos pisztrángot (Onchorhynchus mykiss Walbaum, 1792.), és pataki szajblingot (Salvelinus fontinalis Mitchill 1815.) szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve.
A telepen május első napjától szeptember végéig működik egy kis Erdei halsütöde, ahol megkóstolhatjátok a frissen kifogott halat, amit nyolc féle fĹąszerben, két féle lisztben megforgatva ropogósra sütnek, vagy a füstölt pisztrángot, amit egy saját recept szerint tizenkétféle fĹąszerbĹl készült páclében egy éjszakát pácolnak, és hideg füstön, bükkfa hasábon, és fĹąrészporon aranysárgára füstölnek, és átmelegítve tálalnak.
A Garadna-patak, amelynek medre 0,2-1 m mély, 1,5-2,5 m széles, zúgókkal, bedĹlt fákkal négy-nyolc kilométer hosszan horgászási lehetĹséget is biztosít a pisztránghorgászat szerelmeseinek. Területi engedélyt a pisztrángtelepen lehet váltani.A pisztrángtelepen a termelés mellett takarmányozási, keresztezési kutatásokat, valamint a megye vizeinek halfaunisztikai, ökológiai felmérését és szaktanácsadást is végeznek.


A Turista Magazin korábbi cikke az aranypisztrángról.

