Beindultak a dunavirágok

A tiszavirágzás után a dunavirágok rajzása az egyik leglátványosabb természeti jelenség, ha kérészekről van szó. Ennek apropóján szombaton Dunavirág ünnep is lesz Verőcén.

Szerző:
Turista Magazin
2024. augusztus 16.

A tiszavirágzás után a dunavirágok rajzása az egyik leglátványosabb természeti jelenség, ha kérészekről van szó. Ennek apropóján szombaton Dunavirág ünnep is lesz Verőcén.

A tiszavirágoknál már júniusban lezajlott a rajzás, nyár végén pedig a dunavirágok kezdik meg násztáncukat.

A dunavirág (Ephoron virgo) a tiszavirágnál jóval kisebb, három centiméter körüli, de még így is a nagyobb fajok közé tartozik.

Egy ideig úgy tűnt, hogy soha nem fogjuk már látni látványos rajzását, miután az 1960-as években a víz szennyezettsége miatt eltűnt a Dunából. Szerencsére a vízminőség javulása visszahozta őket, és a 2010-es évek elejétől újra megcsodálhatjuk a dunavirágok nászát, sőt, már nemcsak a Dunában, hanem az Ipolyban, a Rábában, a Drávában, és a Felső-Tiszán is megfigyelhető, de visszatért a Sajóba és a Hernádba is.

Idén már el is indultak az első példányok a Dunakanyarban, amelyeket sötétedés után figyelhetünk meg. Az életüket vízben töltő dunaviráglárvák ilyenkor a felszínre jönnek, hogy néhány perc leforgása alatt, több fázisban ivarérett imágóvá váljanak és megkezdjék a párzást. A nász után a nőstények óriási, gyakran több százezres, felhőszerű rajokba gyűlve indulnak el a víz felett, mindig folyásiránnyal szemben, hogy a lerakott peték nagyjából oda jussanak vissza, ahol az előző lárvanemzedék is felcseperedett. Ezt a jelenséget nevezik kompenzációs repülésnek.

Bár visszatértek a dunavirágok, de a vízszennyezettség után most más veszélyekkel kell szembenézniük, egészen pontosan a települések fényszennyezésével, főként a hidak világításával. Ugyanis a dunavirágokat erősen vonzza a lámpák fénye, ahol csapdába esnek, így rengeteg példány nem a vízfelszínre, hanem a híd betonjára, vagy épp a partra teszi le petéjét, meghiúsítva ezzel a szaporodást. Erre a jelenségre felfigyeltek a kutatók is, és több évet dolgoztak azon, hogy megoldják ezt a problémát 2019-ben pedig sikeresen alkalmazták az első fénysorompókat a tahitótfalui hídon.

Ha szeretnél még többet megtudni a dunavirágokról, és szakvezetéssel élnéd át a természet e csodáját, a dunavirágzást, akkor menj el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Dunavirág ünnepre Verőcére szeptember 17-én szombaton. Az egésznapos eseményen többek közt lesz vezetett kenutúra, számos érdekes előadás, helytörténeti séta, amely során látogatók elől elzárt területekre is el lehet majd jutni, kézműves foglalkozás, hangszersimogató, és a Dunavirág Vízibusz is ott lesz a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel, amelynél a Duna élővilágának apróságaival ismerkedhettek meg. De természetesen a nap fénypontja a Dunavirág-rajzás megfigyelése lesz szakemberek vezetésével.

A Dunavirág ünnep részleteit itt találjátok.

Cikkajánló