Beindultak a tiszavirágok

Bár még csak május vége van, de az elmúlt napokban már több helyen is megjelentek a tiszavirágok, sőt, valahol már komolyabb rajzás is volt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt fotó)
2024. május 30.

Bár még csak május vége van, de az elmúlt napokban már több helyen is megjelentek a tiszavirágok, sőt, valahol már komolyabb rajzás is volt.

Minden évben nagy izgalommal telik a nyár eleji pár hét a tiszavirágok iránt érdeklődőknek, akik még nem láttak rajzást, azok azért szeretnék látni, akik pedig már láttak, azok újra részesei szeretnének lenni ennek a természeti csodának. Azonban azt, hogy pontosan hova és mikor utazzunk ezért az élményért, azt nagyon nehéz megmondani, mert annyi minden befolyásolja ezeknek a kecses kérészeknek a feltűnését. Például az időjárás az egyik, amely nagyban befolyásolja a rajzást, idén ráadásul a korán jött nyár is úgy tűnik, megkavarta a szokásos rendet.

Ahogy a természetben más is, itt is korábban vagyunk egy-két héttel, és a Körösökön már elég szép rajzást lehetett megfigyelni. Gyomaemrődnél már május 21-én észleltek néhány kérészt repülni, pár napja pedig ilyen rajzás volt Mezőberénynél a Kettős-Körösön:

Sőt, a mezőberényi rajzás kifejezetten kuriózumnak számít, 15 éve nem tapasztaltak ekkorát, már 5 napja komoly létszámban vannak jelen a tiszavirágok, május 29-én szinte beterítették a vizet. Szóval lehet, hogy még ma ide érdemes elnézni, aki esetleg a közelben lakik.

Az információkat köszönöm Jaczina Juliannának (és párjának), aki viszont Tiszainokán figyeli a rajzást és szervez tiszavirágnéző túrákat már évek óta, és itt minden évben gyönyörű szokott lenni ez a természeti esemény. Tiszainokán még nem indultak meg a tiszavirágok, de mivel ez egy tényleg megjósolhatatlan dolog, lehet, hogy a következő egy hétben elindul ott is.

A Sebes-Körösön is szépen megindultak a tiszavirágok, Sallai Zoltán felvétele Körösladánynál készült május 28-án, becslése szerint többezres nagyságrendben repültek a kérészek:

De a Rábán is megjelentek, ott is vannak tiszavirágok, a következő videón egy kérész utolsó vedlését láthatjuk, amelyet Bogáti András polgári természetőr vett fel Molnaszecsődnél:

A Rábán Körmendről és Püspökmolnáriból is jeleztek már rajzást.

A Tiszán Szolnok alatt a 329-328 folyamkilométer térségében is észleltek már néhány példányt, de a Tisza-tónál is megindultak, ahol egyik kolléganőnk kíséri a napokban a tiszavirágok megjelenését.

Érdekesség, hogy a tiszavirágzás mindig délről halad felfelé a Tiszán, a Tisza-tónál pedig – mivel ez egy duzzasztott folyószakasz – picit előbb jelentkeznek a kérészek, mint ahogy ide fel kéne érnie a jelenségnek, és általában előbb a csatornákon történik meg a rajzás, majd aztán az élő Tiszán. Idén azonban itt is kicsit más minden, már a csatornákban és az élő Tiszán is lehetett látni az elmúlt pár napban kérészeket, május 28-án már pár száz, valahol ezres nagyságrendben, miközben a Tisza lentebbi szakaszain szinte még semmi sincs.

Főleg a csatornákban kezdődött el az esemény a halak és a madarak nagy örömére. A Kis-Tiszán szinte esélyük sem volt túl sokáig repülni a kérészeknek, egyből volt rájuk jelentkező.

Tegnap, azaz szerdán viszont visszaesett a tiszavirágok megjelenése a Tisza-tónál is, lehetséges, hogy érzik a közelgő hidegfrontot, de nem lehet tudni, mi történik pontosan, és mi várható a következő napokban.

Érdemes követni a Facebook-on a Tálas László által létrehozott Tiszavirágzás csoportot, ahol igyekszik minél több infót közzé tenni a tiszavirágzásról, de bárki más is megoszthatja itt aktuális tapasztalatait a rajzásokkal kapcsolatban.

Cikkajánló