Betyárosan mentették ki a kútba esett egerészölyvet a Bugacon

A Kiskunsági Nemzeti Park és a közeli csárda munkatársai közös erővel emelték ki a vadat a mélyből.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Öze Péter / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2024. augusztus 8.

A Kiskunsági Nemzeti Park és a közeli csárda munkatársai közös erővel emelték ki a vadat a mélyből.

Szokatlan bejelentést fogadott augusztus elsején a Kiskunsági Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre, Varga Péter: bugaci gulyások jelezték, hogy a Nagypuszta egyik gémeskútjának mélyén egy ragadozómadarat láttak.

Az őr a helyszínen megállapította, hogy egy egerészölyv került bajba, de szerencsére nem a vízen volt, hanem egy korábban beleesett ágon kapaszkodott a madár. Az ölyv megmentése nem is volt olyan egyszerű, mint gondolnánk: a gémeskút gémjéről lelógó kútostor nem ért le elég mélyre, így más megoldást kellett találni.

A KNP beszámolója szerint a Bugaci Karikás Csárda és Ménes ménesvezetője, Besze Gábor mászott le a kútba egy létra és kötél segítségével, miközben a nemzeti park munkatársa és a csárda tulajdonosa biztosították őt. A mentőakció sikeres volt: az idei születésű egerészölyv bár nagyon le volt gyengülve, sérülés jelei szerencsére nem látszottak rajta.

A KNP természetvédelmi őre a madarat a Kecskeméti Vadasparkba szállította, ahol alaposan megvizsgálták és szakszerű ápolásban részesítették. Az ölyv jól van, napról-napra erősödik, nemsokára visszatérhet a puszta rendjét felügyelni.


Az egerészölyv

Az egerészölyv Közép-Európa egyik leggyakoribb vágómadara. Testhossza 50-57 cm, szárnyfesztávja 110-130 cm. Táplálékát főleg kis termetű gerincesek jelentik, de rámegy az ízeltlábúakra és a gilisztákra is. Ha nem vitorlázás közben látjuk az égen, leggyakrabban az autópályák vadkerítésén ücsörgése közben figyelhetjük meg. Tollazatának színe a sötétbarnától az egészen világos barnáig tartó skálán változhat.

Érdekesség, hogy míg az európai állomány nagyrészt folyamatosan Európában lakik, a keleten és északon élő egyedek vándorolnak: a telet Közép-Európában, a Közel-Keleten vagy Észak- és Kelet-Afrikában töltik.

Az egerészölyv szószátyár madár, macskanyávogás szerű kiáltását gyakran hallani. Ennek egy része viszont a szajkóktól származik, akik szívesen utánozzák az ölyv hangját.


Cikkajánló