Bivakkunyhók eldorádója a Mecsek hegyeiben

Mintha az egész Mecsek egy jól berendezett parkerdő volna, annyi felszerelt táborhely és turistapihenő található a területén. Ennek ellenére völgyeiben és csúcsain, kifejezetten látványos, zárt erdőségének mélyén sokfelé átélhetjük az elszigeteltség varázsát. Éppen ezért nem volt könnyű dolgunk, amikor a hegység legjobb bivakhelyeit kellett kiválogatnunk: a Mecsek tele van jól elhelyezett, a legkülönfélébb igényeket kielégítő, komfortos, mégis vadromantikus éjszakázópontokkal.

Szerző:
Lánczi Péter
Dömsödi Áron
2024. július 10.

Mintha az egész Mecsek egy jól berendezett parkerdő volna, annyi felszerelt táborhely és turistapihenő található a területén. Ennek ellenére völgyeiben és csúcsain, kifejezetten látványos, zárt erdőségének mélyén sokfelé átélhetjük az elszigeteltség varázsát. Éppen ezért nem volt könnyű dolgunk, amikor a hegység legjobb bivakhelyeit kellett kiválogatnunk: a Mecsek tele van jól elhelyezett, a legkülönfélébb igényeket kielégítő, komfortos, mégis vadromantikus éjszakázópontokkal.

A Mecsek turisztikai szempontból tulajdonképpen a földtörténet nagy nyertese: azzal, hogy egyedül maradt Dél-Magyarországon, egy egész országrész osztatlan figyelme koncentrálódott rá, s ez meg is látszik kiépítettségén. Pihenőhelyei és bivakszállásai kreatív és igényes kialakításukkal, remek elhelyezésükkel és kellően, de nem túlzóan sűrű hálózatukkal színfoltjai a hegységben tett túráknak.

Talán nincs is másik hegység az országban, ahol ennyi színvonalas pihenőpontot találnánk a jelzett utak mentén: jól felszerelt sütögetőhelyek, esőbeállók, kellemes környezetben fekvő kulcsosházak, többfunkciós kilátók és valódi bivakkunyhók is tarkítják a Mecseket. És hogy a hegység nem „gazdátlan”, azt jól érzékelteti, hogy errefelé ritka az összeomló, bezáró, lassan lepusztuló turistalétesítmény: a gyűjtésünkben bemutatott helyszínek mindegyike átesett kisebb-nagyobb ráncfelvarráson az elmúlt években.

A szándékosan erdei éjszakázásra emelt menedékek közül a legismertebb talán a Zengő csúcsának oldalában álló Viki-pihenő, a három oldalról zárt, jellegzetes megjelenésű, masszív fakunyhó. Ide felkaptatni komolyabb próbatétel, aki viszont valami könnyebben elérhető célpontot keres, annak a hegységrész központjában, a Cigány-hegy kilátós csúcsa alatti völgyfőben található Pásztor-forrás kis épületekkel felszerelt rétjét ajánljuk válogatásunkból.

És hasonló tematikát követünk a Nyugati-Mecsekben is: ennek is egyik (de ha a hegységet három részre osztjuk, akkor a) legmagasabb csúcsa mellett, a Jakab-hegyen található a legizgalmasabb bivakszállása, a robusztus kőépületben kialakított, nagy csoportok számára is kényelmes turistapihenő. Az alatta induló Szuadó-völgy vadromantikus félhomályában igazi kis „rablótanya” áll: a Bagoly-forrásnál épített, emeletes barlangászkunyhó eldugott környezetben biztosít lehetőséget hosszabb-rövidebb erdei elvonulásra.

És bár cikkünkben e négy helyszínnel foglalkozunk részletesen, szokás szerint ajánlunk néhány további pihenőpontot, ahol akár sátor nélkül, de tető alatt tölthető az éjszaka.

A Zengő turistakuckója

Aligha kell bemutatni a Mecsek ismerőinek a hegység legmagasabb, kilátótoronnyal ékesített pontját, a Zengőt. A minden irányból meredek kaptatóval meghódítható 682 méter magas bércnek megkapó panorámáján túl is van vonzereje, ha csupán a túrázást szolgáló infrastruktúrákat nézzük. A csúcstól mindössze öt-tíz perces sétával érhetjük el a Mecsek, egyben hazánk egyik legkiválóbb nomád szálláshelyét, a Viki-pihenő névre keresztelt emeletes bivakkunyhót.

Első pillantásra a hangulatos környezetben álló, három oldalról védett, csúcsos kis fakuckó, illetve az előtte elhelyezett tűzrakó és bútorzat átgondolt, táborozásra csábító egysége tűnik fel.

Ez a hely már az 1970-es évek óta szolgálja a pihenésre vágyó turistákat, de 2018-as felújítása óta kiemelkedő, sőt példaértékű táborhellyé avanzsált a hazai bivakszállások palettáján. A széltől és esőtől kiválóan védő, kőalapzatú épület alsó szintjén padok és asztalok teszik kényelmessé a behúzódást, illetve egy térképet is találunk itt. Matraccal és hálózsákkal akár ide is leheveredhetünk, de a kunyhó igazi komfortját a meredek falépcsőn elérhető emeleten találjuk, ahol a gerendapadló három-négy embernek nyújt megfelelő fekhelyet, összehúzódva pedig akár hatan is elférnek egy éjszakára. Bár a házikó egyik oldala nyitott, a tetőszerkezet záródása és előrenyúló mivolta megakadályozza, hogy az eső beverjen a felső szintre. A bárki által szabadon igénybe vehető Viki-pihenő megfelelő felszereléssel télen is remek menedék lehet, az erdei „luxusból” csupán egy közeli vízvételezési lehetőség és a vécé hiányzik.

Túratipp: Pécsváradról vagy Püspökszentlászlóról a sárga sávon, Hosszúhetényből a sárga vagy kék háromszög jelzéseken juthatunk fel a Zengő tetejére 2-3 km-es távokkal. A csúcstól csupán fél kilométerre, a délkeleti hegyoldalban áll a Viki-pihenő, amely szuper pihenőhelye lehet egy kelet-mecseki felfedezőútnak. Nincs messze a vízesésekkel tarkított Óbányai-völgy, a megkapó környezetben fekvő Kisújbánya, illetve a panorámát engedő Cigány-hegy, továbbá Óbánya és Mecseknádasd látnivalóiért sem kell tíz kilométernél többet gyalogolni.

Pázsitos extrákkal

A Keleti-Mecsek központjában, Kisújbányától alig egy kilométerre északnyugatra, a Vár-völgy völgyfőjében hangulatos tisztásra lelünk. A Delelő-rét néven ismert pihenőhely afféle erdei amfiteátrum, amelynek meredek oldalfalakkal körbevett környezete mesés helyszín a piknikhez, illetve egy csillaglesős kint alváshoz. Mindehhez a hely infrastruktúrája és mesterséges fénytől mentes égboltja járul hozzá.

A zöldellő és rendszeresen karbantartott tisztás extráit nem csupán a tűzrakó, a padok vagy a vécé adja: kis fakunyhó és két forrás (a Pásztor-, illetve a Boszorkány-forrás), továbbá az erdőszélen álló, lezárt kőépület – ahol a Dél-dunántúli Piros Túra pecsétje található – előtere is pluszkomfortot szolgáltat a táborozáshoz.

A hosszú távokat gyalogló vándorok alighanem oázisként tekintenek a Delelő-rétre, ahol bőven jut hely a sátraknak is. A már említett kis fakunyhóban hárman tudnak a földön fekve éjszakázni, de nagyobb esőzések idején az épület nyitottsága miatt nem garantálja a vízhatlanságot. Ha ennél zártabb menedéket keresünk, akkor az innen pár száz méterre délre magasodó Cigány-hegy csúcsát kell megcéloznunk. Az itt álló kilátótorony kőalapzata esőtől, széltől egyaránt kiválóan megvéd, három-négy ember számára száraz fekhelyet biztosít a bivakoláshoz.

Túratipp: A Kisújbányától másfél kilométerre fekvő Delelő-rét a Dél-dunántúli Kéktúra vándorainak is alternatívát kínál az éjszakázásra, amennyiben kis kitérőt tesznek a Cigány-hegy oldalában elhaladó útvonalról. Aki Magyaregregy felől közelíti meg a Delelő-rétet, annak kihagyhatatlan látnivalók a patakkal kísért Vár-völgy sziklaképződményei, valamint a Máré-vár történelmi falai. Az Óbányáról érkezők a kéket követve a Mecsek egyik legszebb, mésztufalépcsős völgyét járhatják végig, mielőtt a festői Kisújbányát érintve és akár a Cigány-hegy panorámáját is útba ejtve leereszkednek a Delelő-rét csendes katlanjába.

Jakab-hegyi remetelak

A Mecsek nyugati tömbjének legmagasabb pontján, ellaposodó hegytető rétjén található az ország vélhetően legnagyobb turistapihenője. A jókora fák takarásából kibontakozó, jelentős méretei ellenére környezetébe simuló kőépület központjában karcsú torony tör az ég felé – ez korábban kilátóként szolgált, ám egyrészt a panorámát eltakarta az erdő, másrészt rendszeresen darazsak költöztek bele, így a legutóbbi felújítás óta nem látogatható. Cserébe viszont felújítása, 2021 nyara óta csoportokat is befogadni képes bivakszállásként hasznosul az épület: a két alsó szinten fapriccseken és kőpadlón, a padláson deszkapadlózaton lehet aludni. A három kisebb és egy nagyobb fekhely köré akár további tíz ember is behúzódhat lentre, az élővilág elől fémhálóval lezárt, egyik oldalról természetes fényt kapó padláson további kb. tíz felnőtt fér el kényelmesen. (A keskeny priccseken felnőttből egy-egy, kisebb gyerekből kettő-kettő nyújtózhat el.)

A masszív épület körül tűzrakó hely, padok és asztalok szavatolják a tábori hangulatot, jó időben a tágas tisztáson sátrazni vagy szabad ég alatt aludni is lehet. A kinti bútorokat szintén nagyobb csoportokra méretezték. Két dolog nincs a hegyen: vécé és víz. Bár kisebb tavak esős időszakok után felgyűlnek a Jakab-hegy hátának mélyedéseiben (és vizük a tábortűz eloltásához jól jön), iható vízfakadás jelenleg nincs a turistapihenő körül, és a legközelebbi forrásokig jócskán le kell ereszkedni.

A Jakab-hegy turistapihenője kellően távol található minden településtől ahhoz, hogy hangulatos, nyugodt erdei estét tölthessünk el körülötte tűz mellett melegedve, csillagokat lesve.

Mivel pár méternyire tőle méretes kolostorrom terül el, nem is meglepő, hogy az Új templom néven ismert épület eredetijét a pálosok emelték a második világháború után, amikor vissza akartak költözni a hegyre. Vállalkozásukat nem tudták befejezni, az erdőgazdaság pedig pihenőhellyé alakította a félkész építményt.

Túratipp: Mivel kilátás nincs a helyszínről, érdemes érkezés előtt vagy lepakolás után ellátogatni a mindössze öt-tíz percnyire található Zsongor-kő sziklateraszára, ahonnan a Dráva síkja és a Villányi-hegység felé kémlelhetjük a horizontot. A Jakab-hegy tetejét Kővágószőlős felől a Babás-szerkövek érintésével, az Éger-völgy tavától pedig a hegyoldalban kanyargó, izgalmas vonalvezetésű ösvényen, a Panoráma úton ajánlott megközelíteni. A legkönnyebb opció, ha a busszal és autóval is elérhető, Pécs és Orfű közötti nyeregben fekvő Remete-rétről indulunk, így csak csekély szintemelkedést kell leküzdeni.

Egyéb lehetőségek mecseki éjszakákhoz

A Mecsek területén annyi jó minőségű turistaépítmény található, hogy aki kint töltene egy nyári éjszakát a hegységben, könnyedén meg fogja találni a kedvére való célpontot. A kilátók közül kiemelendő a Cigány-hegyen álló alacsony torony, amelynek aljában fedett helyiség található paddal, kőpadlóval, ide esőben is behúzódhatunk. A keleti hegységrész központjából nyíló panoráma miatt ez az egyik legjobb éjszakázóhely azok számára, akik nézelődéssel töltenék az estét, és nem akarnak lemaradni a napnyugtáról vagy a napkeltéről. Akik csak kiugranának az autóból, mégis erdei élményt keresnek, azoknak a váraljai tavak partján álló jókora esőházak és sátorplaccok felkeresése lehet az ideális megoldás.

A Keleti-Mecsek másik arcát mutatja meg az Óbányai-völgyben található Bodzás-forrás fedett pihenőhelye, ahol sziklapadokon lebukva csobogó patak partján tölthető az éjszaka. Viszont errefelé nagy a forgalom, így e helyszín azoknak lehet jó választás, akiknek nincs szállásuk valamelyik közeli faluban, és rájuk esteledik (dél-dunántúli) kéktúrázás közben. Szintén a kék úton vándorlók menedéke lehet a Köves-tetőtől nyugatra, kis letérővel elérhető Hársas-forrás vagy a Kincskereső-forrás közelében álló „esőrotunda” a hegység középső szakaszán.

A Nyugati-Mecsekben a RPDDK útvonala mellett áll a Blokkház a Szuadó-nyeregben: amikor elhagyatott, fedett terasza és pihenőhelye tökéletes éjszakai menedék. Nem messze tőle, sokkal félreesőbb, hegyháti ponton található a Cinke-tanya esőháza, amely körül garantált magányban sütögethetünk. A Misina tető északi lejtőjén, a nyáron nyugodt sípálya aljában fekszik a Kis-rét, amelyen egy komfortos erdei éjszakázás minden szükséges kellékét megtaláljuk. Ehhez viszonylag közel, de kevésbé népszerű ponton, a Kantavári-forrásnál is áll egy esőbeálló, amely tűzrakó hellyel, paddal és asztallal kiegészülve megfelelő menedék lehet egy éjszakára.

A cikk a Turista Magazin 2023. július-augusztusi számában jelent meg.


Cikkajánló