Csillagnézős programok a nyári égbolt alatt

Leheverednél egy pokrócra a csillagokat bámulni, vagy szívesen belepillantanál egy hatalmas teleszkópba az éjszakai égbolt titkait fürkészni? Jön az „Egy hét a csillagok alatt” programsorozat, ami országszerte számtalan csillagászati tematikájú eseménnyel vár. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány izgalmasnak ígérkezőt.

Szerző:
Turista Magazin
2024. augusztus 6.

Leheverednél egy pokrócra a csillagokat bámulni, vagy szívesen belepillantanál egy hatalmas teleszkópba az éjszakai égbolt titkait fürkészni? Jön az „Egy hét a csillagok alatt” programsorozat, ami országszerte számtalan csillagászati tematikájú eseménnyel vár. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány izgalmasnak ígérkezőt.

Az augusztusi égbolt legfőbb látványossága a Perseidák-meteorraj, de a Szaturnusz és a Hold is jól megfigyelhetőek ilyenkor. Az említett csillagászati rendezvénysorozat most augusztusban ötödik alkalommal várja az asztronómia iránt érdeklődőket. Jó hír, hogy bárhol is élsz az országban, bőséggel válogathatsz a programok közül. Idén is több mint 50 helyszínen lesznek események profi és amatőr csillagászok, illetve a csillagvizsgálók jóvoltából augusztus 9. és 17. között. Távcsöves bemutatókon, csillagászati előadásokon, és persze, hullócsillagleseken vehetsz részt, ezek közül szemezgettünk most.

Programok országszerte

Ha éppen a magyar tengernél nyaralsz, színesítheted a kikapcsolódást egy programmal a Balaton Csillagvizsgálóban, Balatonfűzfőn. Augusztus 9. és 17. között hétfő kivételével minden este 9 órától tartanak távcsöves bemutatót, illetve lézeres csillagképtúrát csillagászati előadással megfűszerezve. Előzetes regisztráció szükséges.

Hévíz a „Csillagok, távcsövek, pokrócok” elnevezésű programmal készül augusztus 10-én, szombaton, ami kapásból összefoglalja, amire számítani lehet: zenés piknikre, csillaglesre és csillagászati előadásra, amit a Vega Csillagászati Egyesület tart. Ne felejtsd otthon a pokrócodat! A program ingyenes és nem is kell előre bejelentkezni. Részletek itt.

A bakonybéli Pannon Csillagda augusztus 8-tól 10-ig minden este 20.30-tól várja komplex, interaktív programmal az égbolt szerelmeseit. A hullócsillagles, az előadás és a távcsövezés mellett lesz kvízjáték és planetáriumi vetítés is. A szervezők azt javasolják, hogy polifoamot vagy pokrócot, illetve túracipőt is hozz magaddal, meg persze a réteges öltözetről se feledkezz meg. További infókat a csillagda oldalán találsz.

Kecskeméten a hullócsillagprogramot és a csillagászati előadást naptávcsöves bemutatóval spékelik meg, ezért az augusztus 10-ei program már 6 órakor elkezdődik a Benkó Zoltán Szabadidőközpontnál. Megismerheted a napfoltokat, a napfáklyákat, és az is kiderül, hogy mik azok a protuberanciák. 7 órától egy látványos kísérlet következik, melynek során üstököst „készítenek” a résztvevők, 8-tól pedig a távcsöves megfigyelés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. Emellett a hullócsillagok,, a Hold, a Szaturnusz gyűrűje és más érdekességek lesznek terítéken. Ide is érdemes lesz pokróccal érkezni. A Facebook-eseményt ide kattintva találod.

A Hortobágyra is jó ötlet ellátogatni, ez ugyanis az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. Augusztus 10-től 13-ig mindennap tartanak hullócsillaglest, amire itt lehet jelentkezni. Gyülekező 7 órától a Hortobágyi Csárda parkolójában, majd a szakvezetők bemutatják a vadaspark éjszakai ragadozóit, a programot pedig látványetetés is kíséri. A malomházi bemutatóterület a második helyszín, ahol egy csillagász mesél az éjszakai égboltról a résztvevőknek. Ahogy az előző programok esetében, ide is jó, ha hozol pokrócot.

Az „Egy hét a csillagok alatt” további programjai közül böngéssz a térképről, vagy ide kattintva.

Csillagászati napok a Turista Magazin oldalán

Mától több mint egy héten keresztül minden nap olvashatsz csillagászati tematikájú cikkeket az oldalon: érdekességeket, túratippeket, programajánlókat; kiderül, hogy hol érdemes a természetben csillagokat lesni, emellett készülünk interjúval és asztrofotós galériával is. Csekkold az oldalunkat vagy a Facebook-oldalunkat a friss cikkekért!

Programok a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egész augusztus során (de tulajdonképpen egész évben) készül tartalmas és informatív programokkal. Nehéz csak néhányat kiemelni küzülük, ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen látogass el az intézmény honlapjára, de azért mi most mégis ajánlunk egy pár érdekesnek tűnő eseményt.

Augusztus 10-én és 11-én 17 órától természetesen a csillagvizsgáló is készül a Perseidákra kihegyezett programokkal. Nemcsak az említett meteorrajt ismerheted meg alaposan, de még a kezedbe is foghatsz frissen lezuhant „hullócsillagokat”. Szemügyre veheted a Tejutat, a Vénuszt, a hordsarlót, égitesteket szagolgathatsz egy interaktív foglalkozás keretein belül, a gyerekeket kirakó és plüssbolygókból lemodellezett Naprendszer várja. Az észlelések több helyszínen zajlanak, nagy teleszkópok segítségével. Részletek ide kattintva.

Augusztus 16-án a Hold lesz a középpontban. A résztvevők megfigyelhetik a krátereit és egy ősi lávavölgyet, illetve holdfotózásra is nyílik lehetőség. Emellett feltárulnak a Hook-kapitány nyílthalmaz és az égbolt egyik legszebb planetáris ködének a titkai a Lant csillagképben. Itt találod a program részletes leírását.

A 6-12 éves gyerekek délutáni „asztormatiné” keretében ismerhetik meg az univerzum érdekességeit augusztus 17-én 13 órától. Lesznek lézeres optikai kísérletek, speciális színbontó szemüvegek, és távcsövet is lehet építeni lézerágyúval, tükrökkel és lencsékkel. A Budapest kupolában zárul a program, ahol a különleges naptávcsőbe is bele lehet kukkantani. Ide kattintva olvashatsz többet a programról.

Augusztus 29-én jön a „Tejút égi lagúnája” esemény a főváros legnagyobb csillagászati dómjában, a Budapest kupolában. A program a Nyilas csillagkép megfigyelésével kezdődik, majd a Lagúna-ködöt lehet szemügyre venni, ami a Tejút egyik leglátványosabb eleme. A Pegazus csillagképben százezernyi csillag lakik, a Szaturnusz pedig a gyűrűrendszerével káprázatatja el a megfigyelőt. A legújabb csillagászati kutatások és a csillagászok élete is szóba kerül az este folyamán. Részletek itt.


Cikkajánló