Tolna vármegyében találkoztak a dunántúli természetbarát vezetők

Hosszú hagyománya van a dunántúli természetbarát vezetők találkozóinak: az első találkozóra 1973-ban kerítettek sort Baranya megyében. A megyei vezetők idővel a szervezett természetjárás sorsáért érdeklődő, meghatározó megyei egyesületek vezetőivel egészültek ki. Idén Tolna megye volt a vendéglátó.

Szerző:
Jakab Éva
2024. szeptember 5.

Hosszú hagyománya van a dunántúli természetbarát vezetők találkozóinak: az első találkozóra 1973-ban kerítettek sort Baranya megyében. A megyei vezetők idővel a szervezett természetjárás sorsáért érdeklődő, meghatározó megyei egyesületek vezetőivel egészültek ki. Idén Tolna megye volt a vendéglátó.

Mint mindig, idén is a látnivalók, a helyi gasztronómia és beszélgetések szolgálták azt a célt, hogy a résztvevők a Dunántúl egy újabb tájegységét ismerhessék meg, továbbá élve az offline találkozás lehetőségével, valós beszélgetések segítsék a közös gondolkodást.

Az idei vendéglátó Tolna vármegye a Think outside the box szlogent választotta a találkozó mottójául. Általában egy vendéglátó megyét elhagyni nem akkora kihívás, hiszen az országhatár menti megyék nem egyszer kitekintettek akár az országhatáron túlra is, de az ország közepén található Tolna megye esetében mégiscsak poén. Az apropót az új Kalocsa–Paks Duna-híd adta, a találkozó helyszínei ezáltal Györköny, Paks és Kalocsa voltak. A találkozó szervezését a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) idén is támogatta.

Atom

A helyszínen részben azért nem kellett sokat gondolkodniuk a szervezőknek, mert történelmi időket élünk. A megye kicsi, de egyedülálló ipari látnivalókat tud felmutatni, az atomerőműve(ke)t.

Pénteken az atomerőmű látogatóközpontjában fogadták a csapatot: a nukleáris szakmai gyorstalpaló után Vincze Bálint fotós mesélt a természetfotózásról, előadásában a hódok voltak a fókuszban. Bálint hobbija a természetfotózás, több kiállítása, előadása volt, értékes könyvei jelentek meg, fotózott már külföldi atomerőművek közelében is. Fotóival azt szeretné megmutatni, hogy az atomerőművek közvetlen környezetében fajokban gazdag, színes a természet, és „…felelősséggel tartozunk a természetért és a természet kincseinek megőrzéséért, hogy az utókor ne csak ezeken a különleges felvételeken láthassa mindazt a csodát, amit eddig megörökített”.

Különös épületlények

Paksból a találkozó résztvevői az organikus építészet kötelezőit buszozták körbe, a leghíresebb Makovecz-épületnél, a Szentlélek-templomnál egy rövid sétát is tettek. A templom egyértelműen látványosságnak számít, most mégis az ASE-csarnokra volt rácsodálkozás (pedig oldalnézetből a csarnok hosszú nyakú teknősbéka alakja nem is mutatta magát). A ‘80-as években az organikus építészet jegyében épült csarnoknak nemrég készült el a tetőfelújítása (előpatinásított titán cink lemezek felhasználásával), amelyet a megrendelő atomerőmű így írt le: „nem műalkotásnak szántuk, de végül olyan gyönyörű lett”.

Pingálás

Kalocsa fő látnivalói, az Astriceum érseki múzeum és könyvtár szintén az elvárásoknak megfelelően teljesítettek. Ha valaki régebben, 2016 előtt járt Kalocsán, akkor érezheti úgy, mintha sosem járt volna még itt. Az új híd elkészültével a látnivalók a Dunántúl felől érkezőkhöz közelebb „jöttek”. Népművészet tekintetben a rendezők óriási szerencséje, hogy hallgattak az alulról jövő, spontán kezdeményezésre, és az eredetileg nem tervezett vasútállomás-épületet – a késés miatt a tréner leszidását is bevállalva – útba ejtették. A kalocsai mintával pingált várótermek elhomályosították a népművészeti tájház hatását.

Kastélynagyhatalom

A vasárnapi Györköny – Sárszentlőrinc – Felsőrácegres – Borjád – Kölesd – Tengelic útvonal egy klasszikus kerékpártúra, a Petőfi-emléktúra fordított útvonala. A Petőfi Sándor, Lázár Ervin, Illyés Gyula „híres emberes” erős blokkot a Sió-parti Petőfi-emlékméhes, a borjádi söréttorony és egy tengelici kastély tették teljessé – illik olyan látnivalót is kínálni, ahová előszervezés nélkül nem jut be a halandó.

Gasztronómia

A találkozó főhadiszállása Györkönyben volt, a Wein&Speiz panzióban. Az étterem a györkönyi töltött káposztát, a sváb pecsenyét és a györkönyi palacsintát kínálja helyi ételként. A kötelező haladagot a kalocsai Kék Duna vendéglő adagolta szombaton ebédre Duna-menti harcsapörkölt és túróscsusza formájában.

Van-e rendezvény Magyarországon borkóstoló nélkül? Megnyugtató, hogy egy hűvös györkönyi pincében zajlott ez a rendezvényelem, így a kötelező koccintós program nem akadályozta a kötelező tanácskozós program megvalósulását.

Egy másik nézőpont

A beszélgetések trénerei – „think outside the box” és feje tetejére állított „another point of view” feliratú – egyenpólókban irányították a tanácskozók figyelmét arra, hogy érdemes és előremutató a kereteken kívül gondolkodni, meghallgatni véleményeket, más nézőpontból ránézni a témákra, a problémákról a megoldásokra fókuszálni.

Ahogyan a harcsapörkölt ízét, úgy a találkozó, a beszélgetések jó hangulatát sem adhatja vissza egy cikk teljesen. Negyvennégyen vettek részt a találkozón, kilenc dunántúli megyét képviselve – ők tudják, miről beszél az írás.

Jakab Éva
elnök
Tolna Megyei Természetbarát Szövetség

Cikkajánló