Egri és lepsényi győztesek az Év Fája versenyen

Idén az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkert platánfája lett az első helyezett, Lepsény legősibb fája pedig elvitte a Hős Fa címet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Ökotárs Alapítvány
2024. október 21.

Idén az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkert platánfája lett az első helyezett, Lepsény legősibb fája pedig elvitte a Hős Fa címet.

Az Ökotárs Alapítvány már 14 éve rendezi meg az Év Fája versenyt, amelybe bármely közösség benevezheti a kedvenc fáját vagy facsoportját. Csak annyi a feltétel, hogy a fa különleges szerepet töltsön be a körülötte élők életében vagy érdekes története legyen. Ebben az évben 23 nevezés érkezett, 9-et választottak be a döntőbe. Ezekre online lehetett szavazni július 1. és október 1. között.

A legtöbb voksot, 3137-et a Szmrecsányi Lajos Érsekkert platánfája nyerte el, ami legalább 150 éves lehet (a pontos kora nem ismert). A szájhagyomány szerint még annak is tanúja volt, amikor Kossuth Lajos, Klapka György és Görgei Artúr részvételével 1849-ben a kápolnai csata előtt haditanácsot tartottak Egerben. Az említett urak állítólag a fa lombjai alatt pihentek meg.

A fát 1978-ban védetté nyilvánították. A tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkező növény „sokak által kedvelt fa, rengetegen látogatják, találkozási pont fiataloknak, időseknek, barátoknak, szerelmeseknek egyaránt” – írja az Ökotárs a honlapján. Az Év Fájának nyereménye speciális kezelés egy faápoló csapattól. Tavaly a Szekszárdi Remete berkenye nyerte el a címet.

A zsűri kiválasztotta az év Hős Fáját is. Ez Lepsény legősibb fája lett, amit 1851-ben ültettek a Nádasdy-kúria mellett kialakított botanikus kertben. Az épület 1981 óta lakatlan, egyszer elkezdték felújítani, de ez félbemaradt. A fa közelében most szabadidős parkot szeretnének kialakítani.

Cikkajánló