Egy fészekaljnyi, állatkertben nevelkedett uhut engedtek szabadon

Veszprémi Állatkertben kelt és nevelkedett három fiatal uhu térhetett vissza a Tarna-vidéki vadonba.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. szeptember 26.

Veszprémi Állatkertben kelt és nevelkedett három fiatal uhu térhetett vissza a Tarna-vidéki vadonba.

Az állatkerteket bár sokan látogatják, nem biztos, hogy a többségnek elsőre az állat- és a természetvédelem jut az eszébe. Kevésbé ismert, hogy a falaikon belül a bemutatáson, oktatáson kívül természetvédelmi tevékenység is folyik – kezdi beszámolóját a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Ilyen tevékenység például a veszélyeztetett állatfajok védelmi programjaiban való részvétel. Ezért is fontos hír, hogy a Veszprémi Állatkertben kelt és nevelkedett három uhufióka a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal történő egyeztetés után, majd a Fővárosi Állatkert repatriáló felkészítését követően, szeptember közepén visszatérhetett a vadonba.


Mint írták, úti céljuk pedig nem volt más, mint a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet egy évtizedek óta üresen álló, tradicionális uhu élőhelye, ahol természetvédelmi őrök várták őket. Az egyedi azonosítóval (mikrochippel) korábban jelölt, gyönyörű baglyok az elengedés helyszínén még madárgyűrűt is kaptak, hogy aztán szárnyra kelve elkezdjék önálló és szabad életüket.

Az uhu (Bubo bubo) Magyarország legnagyobb baglya, változatos élőhelyeken, sziklás erdőkben, kőbányákban, újabban folyó menti ligeterdőkben él. Egész évben területhű, táplálékában a hörcsög, a vándorpatkány és a madarak a meghatározóak, de más bagolyfajokat is előszeretettel zsákmányol.

Hazai állománya egy hosszú mélypont után az utóbbi években kissé erősödni kezdett, jelenleg 70–80 pár körüli.

A közúti gázolás és az áramütés veszélyezteti leginkább. Magyarországon fokozottan védett állat, egyedenkénti természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló