Egy Kérdés, Egy Válasz – Tudtad, mitől fekete a nádudvari kerámia?

Gondolhatnánk, hogy a máztól, de az sem volna ördögtől való, ha valaki az eredendően fekete alapanyagot tartaná a helyes válasznak. Viszont más áll a dolog hátterében.

Fotó:
ifj. Fazekas István
2021. február 19.

Gondolhatnánk, hogy a máztól, de az sem volna ördögtől való, ha valaki az eredendően fekete alapanyagot tartaná a helyes válasznak. Viszont más áll a dolog hátterében.

Az alföldi Dél-Hajdúságban fekvő, 1989 óta városi rangú Nádudvar fazekasságának 300 éves történelme során alig változott a „fekete cserép” készítésének technológiája. A kavicsdarabbal mintázott kerámiák fatüzelésű kemencébe kerülnek, amelybe visszavezetik a hosszas felfűtés során termelődő füstöt, a korom pedig ráég a 900-950 Celsius-fokos hőmérsékleten a fazekastermékek felületére. A fekete szín tehát a speciális kiégetési eljárás, az úgynevezett reduktív kiégetés eredménye.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi, kattints ide, nem fogod megbánni!



Cikkajánló