Már javában nyílik az illatos bodza. Érdemes betankolni belőle, mielőtt elvirágzik, mert nemcsak szörp, lekvár, szirup, szósz, hanem ízletes gyógytea is készülhet belőle.
A pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó, Hans Christian Andersen egyik híres meséjében is megjelenő fekete bodza (Sambucus nigra L.) a magyar és az európai népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el; immáron hosszú évszázadok óta. A gyógyteafogyasztók körében rendkívül kedvelt a fekete bodza sárgásfehér virágaiból (Sambuci flos) készült tea, amely hatékonyan alkalmazható meghűlés kezelésére, izzasztókúráknál, köptetésre, illetve az immunrendszer általános „erősítésére”.
,,Volt egyszer egy kisfiú; aki egy nap megfázott. (…) Édesanyja, ágyba fektette, s behozatta a teafőzőt, hogy egy csésze jó bodzateát főzzön neki, mert az jót tesz ilyenkor. (…)” 1
A fekete bodza friss vagy szárított virágaiból egyaránt kellemes gyógyteát készíthetünk a meghűlés okozta panaszok enyhítésére.
Ajánlott már az első tünetek megjelenése előtt kortyolgatni a forró teából, mivel a prevenció ebben az esetben is eredményes lehet.
Ha mégsem kezdtük el időben a megelőzést, és influenzás tüneteket tapasztalunk, ne csüggedjünk: a bodzatea az izomfájdalmak, a fáradtság és levertség enyhítésében is segíthet. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és mindinkább súlyosbodnak, akkor természetesen forduljunk orvoshoz!
A bodza virágai alkalmazhatók inhalálásra, ennek megfelelően nyák feloldására, amit forró, de forrásban nem lévő víz felett végezhetünk. Az elkészítéshez 2 evőkanál bodzavirág ajánlott deciliterenként.
Fontos! Inhalálást követően ne menjünk hidegre, tüdőnket ne tegyük ki hirtelen hőmérséklet-csökkenésnek!
Mint minden gyógynövény fogyasztása előtt, a bodza esetében is bizonyosodjunk meg afelől, hogy vannak-e allergiás reakcióink valamely összetevőjére!
Hogyan készítsük el a bodzateát?
- Készítsünk elő 3-5g (kb. két teáskanálnyi) szárított bodzavirágot.
- 10-15 percig áztassuk forró (már forrásban nem lévő) vízben (2,5 dl).
- Szűrjük le a forrázatot.
- Ízesítsük tetszés szerint (pl. mézzel vagy frissen facsart citrom levével).
Naponta háromszor is fogyaszthatjuk.
,,(…) -Hát Bodza-anyóka hová lett? - nézett körül a kisfiú.
- Visszabújt a teáskannába. Hadd maradjon csak ott.” 2
Egészségünkre!
Forrás:
1,2 mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm#22
edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/kulonleges-bodzaszorp-receptekyx/3202/