Egyedi élményt tartogató tanösvények

A tanösvény szó hallatán a legtöbben kisgyerekes családi programra gondolnak, holott az ilyen tematikus ösvények sok esetben a felnőtteknek is izgalmas túraélményt tartogatnak. Válogatáscsokrunkba a Bakonytól a Bükkig szerepelnek tanösvénytippek, melyek múltat feltáró sziklákat, színpompás növényritkaságokat, csodás panorámákat, és még egy piramist is bemutatnak.

Szöveg:
Fotó:
Lánczi Péter - MTSZ
2024. május 28.

A tanösvény szó hallatán a legtöbben kisgyerekes családi programra gondolnak, holott az ilyen tematikus ösvények sok esetben a felnőtteknek is izgalmas túraélményt tartogatnak. Válogatáscsokrunkba a Bakonytól a Bükkig szerepelnek tanösvénytippek, melyek múltat feltáró sziklákat, színpompás növényritkaságokat, csodás panorámákat, és még egy piramist is bemutatnak.

1. A Bakony eldugott sziklakertjében

Az Öreg-Bakony egy félreeső szegletében, a Zirctől mindössze 3 km távolságra fekvő Eperjes-hegyen vadregényes környezetre, illetve egyedülálló földtörténeti értékre bukkanunk. Ennek a Zirci-medence déli határán elterülő, a környezetéből alig kiemelkedő, ámbár 489 méteres hegynek a teljes körű felfedezésére egy kanyargós tanösvény nyújt segítséget, amit a 82-es főútról vagy a hegy keleti lábánál fekvő Olaszfaluból érhetünk el.

A 4 km hosszú túra során ősi élőlények nyomait rejtő kőzetek, látványos ördögszántások, egy nagyszerű sziklafal és panorámás mezők várják a kirándulókat.

A rövidkének tűnő táv csalóka lehet, ugyanis a kövek tanulmányozásával könnyen egész napos programot élhetünk át. A túráról részletesen ide kattintva olvashatsz.

2. Virágpompa és panoráma a Haraszt-hegyen

A Vértes déli dolomitsziklás peremvidéke páratlan szubmediterrán környezetet tár elénk. A Haraszt-hegyi tanösvényen járva megismerhetjük e környezet látványos és védett növényritkaságait, melyek leginkább tavaszi tarka pompájával hívogatják a táj felfedezőit. Azt gondolnánk, hogy a mindössze 3,5 km hosszú körtúrát egy szűk óra alatt végigjárjuk, ám ha kellőképpen belevetettük magunkat a felfedezőútba, akár fél napot is könnyen eltölthetünk. A nyolc állomást érintő zöld tölgyfalevéllel jelzett út Csákvár határából indul, és hol erdőben, hol kopár sziklákon vezető ösvényen fedi fel előttünk a dolomitszirtek gazdag forma- és növényvilágát, továbbá a lenyűgöző panorámát. Az itt váró élményekről, illetve értékekről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

3. A sokszínű Strázsa-hegy

A Pilis legnyugatibb magaslata a mindössze 233 méteres Kis-Strázsa-hegy, amit természeti kincsei és történelmet őrző nyomai tesznek izgalmas túracélponttá. Az inkább dombot, sem mint hegyet Esztergom-Kertváros határában, az Esztergomot Doroggal összekötő 117-es főút mentén találjuk.

Nevéhez hűen a tetején messziről látszó őr- vagy világítótoronyra emlékeztető épület áll, amely napjainkban pompás panorámát nyújtó (időszakosan működő) kilátóként üzemel.

A Kis-Strázsa-hegy és környezete a botanikai ritkaságai miatt fokozottan védett természetvédelmi terület: ezt mutatja be a hegy lábától, még pontosabban a nemzeti park erdei iskolájától, a Kökörcsin Háztól induló, mindössze 1700 méter hosszú tanösvény, ugyanakkor a hegy felfedezői akaratlanul is találkoznak a hely történelmi nyomaival. Hogy pontosan mit tartogat a tanösvény, milyen nyomokat hagyott hátra a 20. század a Strázsa-hegyen, arról ide kattintva olvashatsz.

4. Börzsönyi élménycsokor Diósjenő határában

A Börzsöny keleti hegylábán fekvő Diósjenői Erdei Szabadidőparktól induló tanösvény kevesebb mint 6 km-es távja és 300 méter szintemelkedése miatt ideális választás könnyű családi túrának. A sokrétű látnivalókat felvonultató túraösvényen megismerkedhetünk az erdő növényvilágával, geológiai és helytörténeti érdekességeivel, a Závoz-nyereg panorámájával, megcsodálhatjuk a vizes élőhellyé avanzsált „jenői” bombatölcséreket, a vadregényes Kemence-patakot, illetve felkereshetjük egy feledésbe merült rablóvár maradványait is, mielőtt visszatérnénk a számos pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínáló Diósjenőre. A túráról részletesen itt olvashatsz.

5. Szilvás-kő lenyűgöző sziklakertjében

A Medves-fennsík déli részén, a Salgótarjánhoz tartozó egykori bányásztelepülés, Rónabánya határában nem mindennapi sziklafalakat, tűzhányók által alkotott bazaltorgonákat, pompás oszlopokat és feneketlen hasadékokat láthatunk. Részben az itt zajló szénbányászatnak köszönhető, hogy napjainkban beleshetünk a hegy gyomrába, illetve hogy felszínre kerültek azok a geológiai érdekességek, melyek Szilvás-kőt igazán különleges természetjáró célponttá teszik.

A vadregényes sziklatáj helyenként kitáruló panorámája sem utolsó: a hegyvonulat egy-két kilátópontjáról a lágyan hullámzó hevesi dombvidékére, a Bükk fehérlő mészkőcsipkéire és a Gömör-Szepesi-érchegységre látunk rá.

A roppant változatos sziklaformákat bemutató tanösvény csupán 3,5 km hosszú, akár egy óra alatt is bejárható, ugyanakkor arra készülhetünk, hogy Szilvás-kő lenyűgöző látványa hosszabb időre fog marasztalni. Erről a kalandról itt találsz részleteket!

6. Bámulatos sziklatáj a bükki rengetegben

A Déli-Bükk közepén – a Hór-völgy és a Balla-völgy környékén – egy „kétkörös” tanösvény mutatja be a térség természeti és kultúrtörténeti érdekességeit. A rövid, mindössze 800 méter hosszú ösvény a bükki növény- és állatvilágot mutatja be, a 12 km hosszú nagy kör pedig az itt előbukkanó, változatos kőzetfeltárásokhoz kalauzol el. Utóbbit bejárva izgalmas látványt nyújtó sziklák és barlangok engednek betekintést a Bükk hegység földtörténetébe, szerkezetének kialakulásába és felszínfejlődésének titkaiba, valamint megismerkedhetünk a szurdokerdő élővilágával, a hegyvidéken élő emberek egykori mesterségével és történelmével. A tanösvény többek között érinti a Balla-barlang hatalmas sziklaüregét is, ami már önmagában izgalmas túracélpont. Ezekről a látnivalókról ebben a cikkünkben tudhatsz meg többet.

Egy ráadástipp: Kirándulás a magyar piramishoz

Nem mindennapi építmény magasodik a Keleti-Bakony dombvidékén, Iszkaszentgyörgy határában. A fák lombjai között ugyanis egy kisebb piramis tör az ég felé, ami hazánkban egyedinek mondható.

Aki kedvet kapott eme építészeti kuriózum felkereséséhez, annak azt javasoljuk, ne csupán felszaladjon a község fölötti magaslatra egy gyors szelfiért, hanem szánjon időt Iszkaszentgyörgy többi nevezetességének megtekintésére, amelyeket akár egy kényelmesen bejárható, csupán 4,5 km hosszú tanösvényen is felfedezhetünk.

A tanösvény a település központjából indul, majd ide is tér vissza, miközben az építészeti látványosságok mellett a Bakony keleti tájának egyedi hangulatában és természeti értékeiben is gyönyörködhetünk. A nevében sokat eláruló Kastélybirtok tanösvény tíz állomásból áll, ami voltaképpen az egykori főúri család otthonát: a részben felújított Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyt, a hozzátartozó hatalmas parkot és a família kedvelt kirándulóhelyeit, illetve a szintén hozzájuk köthető piramist mutatja be. Az Iszkaszentgyörgy értékeit bemutató túráról itt találsz részleteket.

Cikkajánló