Még mindig tombol a gombaszezon. Időnként jókora, akár egykilós vargányák is „horogra akadnak”.
A Pécs Aktuál riportja szerint a gombagyűjtők egymásnak adják a kilincset a pécsi vásárcsarnokban, ahol a kapitális vargánya is megfordult a napokban. Az ízletes vargánya általában 5-25 centiméteres kalapot növeszt, tönkje 3-30 cm hosszú és 2,5-6 cm vastag, barna kalapjáról lehet felismerni. Persze, azért vigyázzunk, mert több mérgező fajjal is összekeverhető, ezért a zsákmányt fogyasztás előtt mindig mutassuk meg szakellenőrnek, ahogy az alábbi videó szereplői is tették.
A vargánya sokoldalúan felhasználható: pörköltként, rántva, levesbe, szárítva is finom. A vargányát az őszi erdők sztárgombái között részletesen is bemutattuk nektek, és egy jó receptünk is van hozzá.