El vannak havazva a gólyamentők

A mályi madármentők és a BirdMania minden erejével azon van, hogy – több más állat mellett – megmentse az ország árva gólyafiókáit, melyek többsége áramütés miatt marad szülők nélkül.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont Facebook
Mályi Madármentők Facebook
2024. június 6.

A mályi madármentők és a BirdMania minden erejével azon van, hogy – több más állat mellett – megmentse az ország árva gólyafiókáit, melyek többsége áramütés miatt marad szülők nélkül.

Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás alapítója már mindent megpróbált, hogy az áramszolgáltatókat jobb belátásra bírja, kért, veszekedett, e-mailt írt, még az is előfordult, hogy halott kisgólyával állított be hozzájuk. Legutóbbi, június 5-ei videójában erről is mesél, miközben megeteti a két új kisgólyát, amit gondozásba vesz az eddigi 22 mellett. Mint elmondja, a 24 kisgólyából, amit idén nevelgetnek, csak kettőnek nem áramütés következtében pusztultak el a szülei.

A megoldás a fészekmagasító állványok kihelyezése, illetve a vezetékek szigetelése lenne.

Ennyi gólya persze nem kis mennyiségű húst fogyaszt el. Alább a nem egészen egyperces uzsonnájukat láthatod, melynek során 5 kg csirkét tüntetnek el.

Nemrégiben írtunk a mályi madármentőknél lábadozó cukiságokról, úgyhogy ha nem csak a gólyák érdekelnek, kattints ide!

A dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-Mentőközpontnál szintén zajlik az élet. Kerültek hozzájuk mostanában vércsefiókák, sarlós fecske, róka, meg persze gólyák is. A híres pár, Szofi és Macus, akiknek a szerelmi életéről mi is tudósítottunk az oldalon, idén hat tojást rakott. Ebből öt kelt ki, de mára sajnos csak egy él, az okokról csupán találgatni lehet. Előfordulhat, hogy egy patkánytetem, a fészek rossz szellőzése vagy egy kidurrant tojás okozta hullamérgezés volt a ludas.

Öröm az ürömben, hogy így a mentett, de szülő nélkül maradt kisgólyákat Macus és Szofi adoptálhatja. Június 1-jén hattagúra bővült a család. Két fióka még tojás korában került ide, a harmadik pedig az eredeti szülőfészkében utolsóként kikelve nem sok eséllyel vágott neki az életnek. Érdekes tapasztalat, hogy az eddig ember nevelte fiókák „tudnak gólyául”, azaz pont ugyanúgy viselkednek, mintha mindig is szülők mellett éltek volna. Gond nélkül kérnek enni és inni, és ha esik vagy tűz a nap, behúzódnak Szofiék alá. Az alábbi videóban nézheted meg a beköltözés pillanatait!

Cikkajánló