„Elátkozott hegy” Érsekhalma határában

Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárnak tartják, és fokozottan védett régészeti lelőhelynek számít.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Érsekhalma Település Önkormányzata
2023. október 6.

Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárnak tartják, és fokozottan védett régészeti lelőhelynek számít.

A Duna egykori ártere fölött, 10-15 méter magas, meredek löszparton helyezkedik el az érsekhalmi földvár, amelynek jelenlegi belső átmérője 115 m, de eredetileg elérhette a 125 métert is.

A helyhez számos legenda kötődik. Az egyik szerint a törökök rendkívüli vérengzést rendeztek a hegyen, ami aztán beszakadt, és őket is maga alá temette – egyesek ebből a legendából eredeztetik a hegy nevét.

Egy másik legenda így mesél róla:, "...ha telihold ragyogja be az éjszakát, és a hold sugara éppen megvilágítja a hegyet, akkor a lomha hegy megmozdul, pontban éjfélkor kitárja hatalmas kapuját, és felcsillantja a mélyén rejlő temérdek kincset. Havonta egyszer és csak pár percre. Mert ha a holdfény tovahalad, a hegy újra bezárul."

A legenda folytatásáért, és további érdekességekért kattints a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalára.

Az érsekhalmi földvárat élőben is megnézheted a Kéktúrázás napján az Érsekhalmától Kéleshalomig tartó 27 km-es szakaszon, amelyre itt jelentkezhetsz.

A Kéktúrázás napja

A Magyar Természetjáró Szövetség október 14-én, szombaton rendezi meg a Kéktúrázás napját, amely az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja. Ha te is szeretnél részt venni az idei Kéktúrázás Napján, nem kell mást tenned, mint kiválasztani a neked tetsző szakaszt, és regisztrálni.

Az esemény részleteit ITT találod.


Cikkajánló