Az ERDŐ finom című könyv remek példája annak, hogy mi történik akkor, ha egy elhivatott erdész és egy profi séf nekiáll főzni és recepteket alkotni. Most három szerencsés olvasónk nyerhet egy-egy példányt.
Tavaly év végén jelent meg az Északerdő Zrt. gondozásában Az ERDŐ finom című könyv, amit nem lehet egyszerűen csak szakácskönyvnek nevezni, mert több annál. Eleve abból indul ki, hogy aki meg szeretné valósítani a könyvben tálalt finomságokat, annak túracipőt kell húznia az alapanyagok beszerzéséhez.
Olvasóink többségének ez bizonyára nem okoz majd gondot, az ételek elkészítése viszont már nagyobb kihívás lehet, de ne aggódjunk, mert ehhez meglehetősen részletes útmutatót kapunk Várvizi Péter séftől, aki elképesztő kreativitással és igényességgel álmodta meg a fogásokat.
A recepteket évszakonkénti bontásban találjuk kiadványban, így egész évben találhatunk az ízlésünknek, és persze a lehetőségeinknek megfelelő ételeket az előételektől kezdve a sülteken át, egészen a különféle desszertekig.
Persze mit sem ér egy jó szakács, minőségi alapanyagok nélkül, a könyv esetében Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. munkatársa adta a szakmai hátteret, és nem mellesleg az ő ötlete volt a kiadvány megvalósítása is a generációkon átívelő erdésztapasztalatok továbbadásáért. Az ERDŐ finom ugyanis visszavezet minket az alapokhoz, ahhoz a tudáshoz, amely mára szinte teljesen eltűnt a köztudatból, így aki kézbe veszi és átlapozza, garantáltan más szemmel fogja járni a természetet, és meglátja majd a friss lucfenyő hajtásokban, vagy hárs bébilevelekben rejlő lehetőségeket.
Évszakonkénti bontásban találjuk a recepteket a könyvben, így egész évben főzhetünk valami finomságot belőle
Nyerd meg a könyvet!
A könyv jelenleg "csak" előrendelhető, mert elfogyott az első kiadás összes darabja, ám három szerencsés olvasónk most megnyerhet egy-egy példányt. Ráadásként még egy szuper természetjáró ajándékcsomagot is küldünk a könyvek mellé. Ehhez mindössze néhány kérdésre kell válaszolni (részben) az erdei gyűjtögetés lehetőségei kapcsán. A helyes megfejtésekhez, ide kattintva találtok segítséget a Vihetem, vagy sem, amit a természet ad? című összeállításunkban. A válaszokat február 27-ig, azaz vasárnap éjfélig várjuk. A nyerteseket, e-mailben értesítjük, a részletes játékszabályzatot itt érhető el.
A kérdéseket ide kattintva találjátok.
Érdemes játszani, mert a könyvek mellé egy-egy értékes ajándékcsomag is jár. Ezek tartalma: fém kulacs, dupla falú bögre karabinerrel "Az ERDŐ finom" nyakpánttal, kulcstartó akasztható zseblámpa és vezeték nélküli mini hangszóró
És így a végén, ízelítőnek és kedvcsinálónak, íme egy tavaszi recept a könyvből:
Ébredés - Bükkcsíracsemete saláta fürjtojással és medvehagyma aiolival
Általában nem a rövidebb utat választókból lesz kutató. Igazán azok tudnak nagy eredményeket felmutatni a szakterületükön, akik extrém módon kitartóak abban, amit csinálnak. Ez maximálisan igaz az „erdővel” való főzésre és az erdei alapanyaggyűjtésre is. Ez egy olyan tudás, amit nem lehet egy pillanat alatt megszerezni, rengeteg idő és megtett túrakilométer kell hozzá – saját tapasztalás nélkül ez nem fog menni. Az erdőt is meg kell ismerni, fel kell fedezni, és akkor olyan kincseket lelhetünk, mint a bükkcsíracsemete, mely kétségtelenül a tavaszi ébredő erdő Rolls-Royce-a az ehető vadzöldek kategóriájában.
Igazi tavaszi csemege a bBükkcsíracsemete saláta ágyon tálalt fürjtojás és medvehagyma aioli
ELKÉSZÍTÉS
Lágytojás
A tojásokat óvatosan törjük fel, a fehérjét öntsük le egy tálba. Egy másik edényben melegítsünk gyöngyözésig vizet, ebbe állítsuk bele a tojásokat. 6-7 perc elegendő a főzéshez. A végén, tálalás előtt ízesítsük sóval és borssal.
Posírozott tojás
Egy edényben melegítsünk gyöngyözésig vizet, keverjük bele az ecetet, majd óvatosan öntsük bele a fürjtojást. Főzzük kb. 0,5 - 1 percig, tálalás előtt sózzuk.
Pirítós
A kenyeret szeljük vékony hasábokra és egy serpenyőben, vajon pirítsuk ropogósra.
Medvehagyma aioli
Forrázzuk le a medvehagyma leveleket kb. 30 másodperc alatt, majd hűtsük le. Öntsünk egy hengeres edénybe a tejet, tegyük hozzá a medvehagymát és a sót, majd folyamatos turmixolás mellett öntsük hozzá az olajat, amíg be nem sűrűsödik a krém.
Tálalás
A tálon helyezzük el a bükkcsíracsemete leveleit és a forrázott, sóval, olívaolajjal locsolt árvacsalán leveleket, hintsük meg egy pár csepp kökény balzsamecettel. A pirítós kis rudacskákat tegyük a tiszta tojáshéjakba, rakjuk rá a lágytojásokat, a buggyantott tojást és a medvehagyma aiolival töltött tojásokat is. Szórjunk a tányérra néhány medvehagymavirágot és tekerjünk rá fekete borsot.
HOZZÁVALÓK
Lágytojás
víz 1000 ml
fürjtojás 15 db
só 5 g
bors 2 g
Posírozott tojás
víz 1000 ml
ecet 20 ml
fürjtojás 4 db
só 2 g
Pirítós
kenyér 150 g
vaj 30 g
só 2 g
medvehagyma szár 1 db
Medvehagyma aioli
szőlőmagolaj 150 g
tej 50 g
medvehagyma 30 g
só 2 g
TÁLALÁS
bükk csíracsemete 160 g
forrázott árvacsalán 100 g
olívaolaj 20 g
medvehagymavirág 10 db
kökény balzsamecet 5 g
só 3 g
medvehagyma 2 levél
bors 1 g