Érkezik az idei év legfényesebb üstököse

A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelséget, október 11-től pedig akár szabad szemmel is megfigyelhetjük az égi vándort.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NASA (Kiemelt kép)
Forrás:
svabhegyicsillagvizsgalo.hu / idokep.hu
2024. október 10.

A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelséget, október 11-től pedig akár szabad szemmel is megfigyelhetjük az égi vándort.

Először október 11-én alkonyatkor pillanthatjuk meg a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) nevű üstököst, ami épphogy a nyugati horizont fölött, a 19 óra előtti percekben lesz látható. Ekkor még nem lesz könnyű dolgunk az észleléssel, de a következő napokban egyre magasabban fog látszani az idei év legfényesebb üstököse – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Az üstökös október közepén lesz a leglátványosabb, ugyanakkor erre az időszakra esik a telihold is (október 17.), melynek fénye nagyban befolyásolhatja a vándor észlelését.

Mivel az üstökös minden nap veszít fényességéből, érdemes lesz minden alkalmat megragadni a megfigyelésre, viszont ehhez az is kell, hogy jó rálátásunk legyen a nyugati horizontra – olvasható az Időkép oldalán.

Akár szabad szemmel is láthatjuk a nem mindennapi jelenséget, de amennyiben biztosra akarunk menni, érdemes binokulárt használnunk. Az üstököst a The Sky Live weboldal segítségével is megtalálhatjuk.

Az Időkép arra is felhívja a figyelmet, hogy az emberi szemnél jóval érzékenyebb fényképezőgéppel gyönyörű felvételeket lehet majd készíteni a csóvát húzó égi vándorról: október 15-e és 19-e között az üstökös akár egy úgynevezett ellencsóvát is növeszthet, de hogy az időjárás és a telihold ebből mennyit enged látni, egyelőre nem lehet megjósolni.

Cikkajánló