Erős UV-sugárzás várható a hétvégén

Igazi strandidő lesz a hétvégén, de vigyázzunk, mert akár 10 perc alatt is leéghetünk a napon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Időkép
TM
2024. június 7.

Igazi strandidő lesz a hétvégén, de vigyázzunk, mert akár 10 perc alatt is leéghetünk a napon.

Már most is 30 fok körüli a hőmérséklet, ami a hétvégén is kitart – írja az Időkép. Pénteken már országszerte nagyon erős, 7-est meghaladó UV-sugárzás várható, így akinek érzékenyebb a bőre, akár 10-15 perc leéghet. Az UV-sugárzás délben és a kora délutáni órákban a legmagasabb.

A káros UV-A és UV-B sugarak erőssége elsősorban a légkör ózontartalmától függ, de a napsugarak beesési szöge, a felhőzet és a légkör áteresztőképessége is befolyásolják, ez utóbbi leginkább a légkör szennyezőanyag-tartalmának a függvénye. Nyáron meredekebb szögben süt a nap, ilyenkor a napsugaraknak vékonyabb légrétegen kell keresztülhatolniuk.

Egészséges napozás nem létezik. Ha a bőrünk barnul, akkor már károsodott valamilyen mértékben. Melanint, azaz sötét színű pigmentet termel, hogy megvédje magát, de ez persze nem jelent valódi védelmet, csupán 2-4 faktornak felel meg. Az UV-sugárzás pigmentfoltok kialakulását okozhatja, illetve öregít is, mert hatására sérülnek a kollagén- és elasztinrostok a bőrünkben. Okozhat basaliomát, laphámrákot és melanomát, illetve összefüggésbe hozható a szürkehályog és a kúszóhályog kialakulásával.

Ugyanakkor a napsugárzásnak előnyös hatásai is vannak. Elősegíti a szerotonintermelést, amitől alapvetően boldogabbnak érezzük magunkat, illetve pozitívan hat a cirkadián ritmusra, és így az alvásra is, de ehhez egyáltalán nincs szükség arra, hogy közvetlenül a napon aszalódjunk.

A WHO javaslata alapján ha a nyári hónapokban heti két-három alkalommal 5-15 percet fedetlen karokkal és arccal a napon tartózkodunk (nem délben!), az kielégíti az egész éves D-vitamin-szükségletünket. Ennél több „napozás” már kedvezőtlen és káros lehet.

Ha napra megyünk, érdemes kalapot, napszemüveget viselni, és magas faktorszámú fényvédővel kenni magunkat. Az ivásról se feledkezzünk meg, fogyasszunk napi 3-4 liter, cukor-, koffein- és alkoholmentes folyadékot.

Cikkajánló