Fáradhatatlanul mentik a kölyökdenevéreket

Hatalmas kihívás a mindössze 1-2 grammos apróságok felnevelése, de a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai mindent megtesznek értük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sóstó Vadvédelmi Központ
Forrás:
Sóstó Vadvédelmi Központ
2024. június 5.

Hatalmas kihívás a mindössze 1-2 grammos apróságok felnevelése, de a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai mindent megtesznek értük.

Elindult a denevérbébi szezon, a központba különböző méretű, korú, fajú denevérek érkeznek – olvasható a Sóstó Vadvédelmi Központ közösségi oldalán. Nincs könnyű dolga a gondozóknak, de megéri a fáradozás. Mint bejegyzésükben írják, valószínűleg az anyjukról esnek le, illetve az is előfordul, hogy két kölyök születik, és anyjuk lelöki a gyengébbet. A hatalmas esés után, ha valaki megtalálja a forró betonon őket, az is csoda, ha élve eljutnak a mentőhelyre.

A bajba jutott denevérkölykök felnevelése nem egyszerű. A csupán 1-2 grammos apróságok mindenre érzékenyek.

A nevelés során macska tejpótló és kecsketej keverékével etetik a kölyköket. Amikor már elég nagyok és a foguk is fejlettebb, elkezdenek hozzáadagolni rovarrészeket is. Fokozatosan változtatni kell a tej és a rovar mennyiségét, mire teljesen átállnak rovarevésre. A tavaly 9 bekerült kölyökből 3 hónap elteltével 6 egyedet tudott elengedni Pintér Zsófia „denevérészünk” – közölte a központ.

Idén márciusban 14 kis denevér életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ, de ehhez kellett a Székesfehérvár Városgondnokság természetvédő szemlélete is, akik egy odvas fa kivágása után összegyűjtötték a denevéreket és eljuttatták őket a központba. Munkájuk során folyamatosan tekintettel vannak az élővilágra, szemléletüknek köszönhetően már nagyon sok denevér életét megóvták.

A városban élő denevér fajok elképesztően hasznosak, a szúnyoggyérítés terén nagyon sokat köszönhetünk nekik a fecskékkel együttesen – hívja fel a figyelmet a Sóstó Vadvédelmi Központ. Egy felnőtt denevér akár napi 1000 szúnyogot is képes elfogyasztani!

Denevért találtam, mit tegyek?

Magyarországon minden denevér védett, egyedeik és szálláshelyeik elpusztítása tilos. Ha épületbontás, felújítás, szerelés, vagy akár korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkanunk, az illetékes nemzetipark-igazgatóságot kell értesítenünk, akik segítenek megoldani a helyzetet.

Cikkajánló