A nagyböjt előtti időszak kultikus süteményét mutatjuk be rovatunkban. A szalagos fánkot mindenki ismeri, de a mutatós rózsafánkot és ropogós csörögefánkot már csak az elvetemültebbek. Egyszerű és időtakarékos, mert a kétféle süti egy tésztából készül.
Mindkét fánkhoz a szoba hőmérsékletű hozzávalókból előbb tálban, majd alaposan lisztezett felületen tésztát gyúrunk. Sietősen dolgozunk, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat. A tésztát 2 cipóra osztjuk, letakarjuk, hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük.
A rózsafánkhoz az egyik cipót vékonyra nyújtjuk, három különböző méretű pogácsa szaggatóval 10-10 lapot kiszúrunk, a legkisebbek kivételével tojásfehérjével megkenjük. Csökkenő nagyságban egymásra helyezzük, közepénél ujjunkkal vagy vastag végű fakanállal összenyomjuk. Szélét ollóval több helyen átvágjuk, forró olajba tesszük, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintjük, házi bodzás dzsemmel tálaljuk.
A csörögéhez a másik cipót is jól alálisztezzük, nagyon vékony, hosszú téglalapot nyújtunk, derelyemetszővel 2 ujjnyi széles, 10-15 cm hosszú csíkokat vágunk. Közepét bemetsszük, a csücsköket áthúzzuk. Felforrósított olajban kisebb adagonként 1-1 perc alatt mindegyik oldalát aranysárgára sütjük . Némelyik magától is megfordul. Szalvétára szedjük, és amint lecsepegett a felesleges olaj, tálcára halmozzuk. Még melegen alaposan körbe szitáljuk vaníliás porcukorral.
Idő: 90 perc - + pihentetés
Hozzávalók 10 db rózsafánkhoz és 25 db csörögefánkhoz:
40 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 db kis poharas tejföl, 4 dkg porcukor, 2 cs vanillincukor, 3 db tojássárgája, 2 csipet só, 1 teás kanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek jófajta rum
A rózsafánk ragasztásához: ½ felvert tojásfehérje
Tetejére: 6 ek vaníliás porcukor, dzsem
Sütéshez: 8 dl étolaj