Fehér galléros gyilkosra figyelmeztetnek az erdőkben

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvezett a gyilkos galóca növekedésének, amely a hazai gombamérgezések többségéért felelős.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Justin Pierce / Mushroom Observer / Wikipedia
Forrás:
ÉSZAKERDŐ Zrt. Facebook-oldala
2024. július 4.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvezett a gyilkos galóca növekedésének, amely a hazai gombamérgezések többségéért felelős.

Tömegesen jelent meg idén erdeinkben a gyilkos galóca – hívja fel a figyelmet az Északerdő Zrt. a közösségi oldalán.

Az egyik legveszedelmesebb gombafajunk a gyilkos galóca (Amanita phalloides), hiszen egy példány vagy akár egy kis darabka a többi gomba mellé kerülve már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen.

Bár – a gyógyszereknek és a klinikai kezeléseknek hála – ma már ritkábban végződik halállal az efféle kaland, aki túléli, sosem lesz egészséges ember többé. Néhány óra alatt olyan állapotba kerül a mája és más belső szervei, mint egy idült alkoholistának hosszú évek alatt.

Fontos, hogy a szabadon gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel! Általában azokon a piacokon, ahol árulnak vadon termő gombát, szakembert is találsz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában lévő, engedéllyel rendelkező szakellenőrök listáját ide kattintva találod a jobb oldali oszlopban, itt pedig térkép nézetben is kereshetsz. A gombaszakellenőrökkel rendelkező piacok listáját pedig itt éred el.

Cikkajánló