Fészekből nemrég kirepült kabasólymot mentettek a varbóiak

Fiatal kabasólyom landolt Varbó főutcáján. Rosszul érintette a vihar és a csapadékos időjárás, teljesen legyengült, de a helyiek a segítségére siettek, és jó kezekbe került.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. szeptember 26.

Fiatal kabasólyom landolt Varbó főutcáján. Rosszul érintette a vihar és a csapadékos időjárás, teljesen legyengült, de a helyiek a segítségére siettek, és jó kezekbe került.

Az árokparton ácsorgó, súlyosan legyengült madárra a Dózsa György utca lakói figyeltek fel Varbón – posztolta ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a közösségi oldalán. Magukhoz vették, majd értesítették a nemzetipark-igazgatóság, ahol a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a Mályi Madármentő Állomásra szállították, hogy ott megerősödjön, és újra repülhessen.

Íme a cuki kabasólyom:

A szakemberek szerint a fiatal, még tapasztalatlan sólyom feltételezhetően a szokatlanul csapadékos időjárás következtében veszítette el teljesen a kondícióját. A madármentő állomáson megpróbálják minél hamarabb felerősíteni, hogy el tudjon még időben vonulni.

Amit a kabasólyomról tudni érdemes

Vonuló madár, a telet Afrika déli felén tölti. Tavasszal április végén, május első napjaiban érkezik Magyarországra, de fiókái önállósodása után augusztus utolsó napjaiban, szeptemberben már újra dél felé repül.

A kabasólyompárok, hasonlóan más sólyomfélékhez, fészket nem építenek. Más madarak, leggyakrabban varjak és szarkák elhagyott otthonait foglalják el. Általában a magasan a koronában lévő fészkeket lakják, ahonnan mindenfelé jó kilátásuk nyílik. Fészekalja 2-4 tojásból áll, melyeken a tojó 28–31 napig kotlik. A fiatal madarak 28 nap múlva repülnek ki.

Rendkívül gyors röptű madár, a levegőben vadászik. Sok rovart, például nagyobb szitakötőket fog, de rendszeresen zsákmányol apró madarakat is. A kabasólyom (Falco subbuteo) hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló