Geológus túravezetők a Kéktúrázás Napján

A Geotóp nap és a kéktúrázás október 12-én egymásra talál: a Kéktúrázás Napján négy, földtudományilag is izgalmas szakaszt geológus szakértők fognak vezetni. A Balaton-felvidéken, a Cserhátban, az Upponyi-hegységben vagy éppen a Hernád-völgyben választhatunk olyan szakaszt, ahol geológiai érdekességekben nem lesz hiány!

2024. szeptember 18.

A Geotóp nap és a kéktúrázás október 12-én egymásra talál: a Kéktúrázás Napján négy, földtudományilag is izgalmas szakaszt geológus szakértők fognak vezetni. A Balaton-felvidéken, a Cserhátban, az Upponyi-hegységben vagy éppen a Hernád-völgyben választhatunk olyan szakaszt, ahol geológiai érdekességekben nem lesz hiány!

Az UNESCO által meghirdetett, a Föld élettelen természeti örökségének megőrzését célul kitűző „A földtudományi sokféleség világnapja” - hivatalos angol néven Geodiversity Day - időpontja minden év október 6-ra esik. Bár ez a dátum a magyar történelmi emlékezetben nem éppen kedves, de az alkalom világszerte lehetőséget teremt arra, hogy a laikus nagyközönség figyelmét felhívják a földtudományi természeti értékekre, kialakulásuk különlegességeire, esztétikai szépségeikre, megőrzésük fontosságára.

Ennek jegyében a Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya koordinálásával az idén ismét megrendezésre kerülnek a 2008 óta hagyományos Geotóp-napi programok. A nemzetközileg is hiteles Geotóp-napi időpont október első szombatja (idén október 5.), de a hazai sajátosságok miatt október második szombatjára (október 12.) is hirdetnek programokat.

Mivel földtudományi természeti értékek és érdekességek - pl. a Veres Zsolt tollából nemrég megjelent Geokéktúra c. könyv tanúsága szerint is - az Országos Kéktúra útvonalán bőségesen akadnak, így ebben az évben a Kéktúrázás Napján

több szakaszon is találkozhattok majd geológus kollégákkal, akik a táv teljesítését izgalmas földtani érdekességekkel is színesíteni fogják.

Ezekre olyan természetszerető túrázókat várnak, akik szeretnének hallani arról is, hogy valójában hol is kirándulunk, mit és miért olyannak látunk élettelen környezetünkben.

016 - Szentbékkálla – Balatonhenye

A Káli-medence peremén emelkedő hegyek egészen karakteres varázzsal bírnak, legfőképpen a Fekete-hegy. Piciny univerzuma élesen elüt a lenti medencétől, hiszen van egy olyan jellegzetessége is, amivel máshol nem találkozunk a Balaton-felvidéken: hátát apró tavak pettyezik. A rövid, ám fölöttébb látványos szakasz garantáltan maradandó attrakciókkal szolgál. A geológiai szakvezetést a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, Sárdy Julianna tartja.

047 - Nagybárkány – Mátraverebély

A rövid, ráérős túra közben a sámsonházai Vár-hegy kőfejtőjében a kb. 15 -16 millió éves, összetett vulkáni sorozatot és az azt fedő tengeri üledékeket tanulmányozhatjuk. A feltárás látványos tájképi eleme a Cserhátnak, amit a színes, dőlt rétegek tesznek izgalmassá. Mátraverebély-Szentkúton megismerkedhetünk egy minikarszt vízrendszerével, és megvizsgáljuk, mi okozhatja az itt csörgedező forrásvizek csodatévő hatását. A szakértelmet Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark főgeológusa biztosítja.

055 - Uppony – Putnok

Az Országos Kéktúra Uppony és Putnok közötti szakasza hazánk egy kevésbé ismert kistájára, az Upponyi-hegység vidékére kalauzolja el vándorait. A 13 km-es túra egyben egy földtörténeti időutazás is. Az útvonal végiggyaloglása közben a mesélő köveket Veres Zsolt geológus (a "Geokéktúra - Az Országos Kéktúra földtudományi értékei" c. kötet szerzője) és Erdős Dániel geológus (a "Körösvidék" oldal szerkesztője) szólaltatják meg. A túrázókat a Bükk-vidék Geopark szakmenedzsere, Kereskényi Erika is elkíséri.

064 - Encs – Mogyoróska

Az Országos Kékkör Encs-Mogyoróska szakasza nagyon változatos földrajzi adottságú területen halad keresztül. Ezt a tájat mintegy 10-12 millió évvel ezelőtt heves vulkáni kitörések, forró lávaöntések formálták. Az útvonalon megnézzük a különböző vulkáni tufákat, andezites lávákat. Megtudhatjuk mi az "vizsolyi tufa", miért úszik a horzsakő a vízen, hogyan formálódott ki a Boldogkőújfalui medence, milyen hideg volt a jégkorban, hogyan fagytak szét a sziklák és jöttek létre kőtengerek. A túra szakaszfelelőse Dr. Szepesi János, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport és az Atommagkutató Intézet tudományos főmunkatársa.


Kéktúrázás Napja 2024
  • Időpont: 2024. október 12., szombat
  • Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség
  • Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.
  • Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.
  • Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.
  • Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.
  • Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.
Cikkajánló