Rigler Lászlóék egy kb. 3 és fél kilós, 40 centis gombára bukkantak a hétvégén.
A jókora pöfeteg a Budai-hegység egyik kevésbé látogatott részén került elő. A család egyébként évente kétszer-háromszor jár gombászni, amikor a körülmények is adottak, de ekkora óriás pöfeteget még soha nem találtak. Sajnos miután otthon felvágtuk, a vágás mentén rögtön kicsit elkezdett sárgulni, így nem mertük megkockáztatni, hogy megegyük - mondta Rigler László.
Az óriás pöfeteg ugyanis csak fiatalon ehető, fehéres, krémszínű húsa idővel zöldessárgává, majd barnává válik, szaga és íze már kellemetlen. Kettős burka ekkorra széttöredezik, a barna spóratömeg pedig szétszóródik.
Legnagyobb termőtestű vadon élő gombánk júniustól októberig fordul elő tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön, szőlőkben, kertekben, erdőszéleken. Akár a félméteres átmérőt és a 10 kg-ot is elérheti. Könnyen felismerhető, hiszen tulajdonképpen egy nagy gömb, a termőtest nem különül el tönkre és kalapra. Rántva, sütve, levesbe és hús mellé is kitűnő.
A nevét onnan kaphatta, hogy ha teljesen megérett, és rálépünk, a burkok szétrepednek (a gomba pöffen), a spórák pedig kirepülnek.
Kapcsolódó cikkeink:
Egy horrorfilm főszereplője is lehetne
Őszi erdők ajándéka: őzlábgomba