Gólyamatuzsálemet kaptak lencsevégre Gemencen

A nemrégiben megfigyelt 20 éves madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park
2023. október 3.

A nemrégiben megfigyelt 20 éves madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon.

Ezt a rangos címet eddig egy Szajolnál lefotózott madár birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya még ennél a példánynál is 3 héttel idősebb. A szóban forgó fekete gólyát egyébként jól ismerik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen már húsz alkalommal is leolvasták a gyűrűjét – olvasható a nemzeti park oldalán.

A több mint 20 éves madár eddigi élete során számtalan fiókát nevelt, hozzájárulva ezzel a hazai fekete gólya állomány hosszú távú fennmaradásához. Ez alkalommal egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya társaságában figyelték meg a matuzsálem korú állatott, készülődvén a hosszú afrikai vándorútra.

Meddig él egy fekete gólya?
Nem egyszerű a válasz, mert ez nagyon sok mindentől függ – olvasható az MME oldalán. Elsősorban a környezet kiszámíthatósága és szerencse is kell ahhoz, hogy egy madár aggkorú lehessen. Ha évről évre optimális minden a fészkelő-, vonuló- és telelőterületen, és elkerülik a ragadozók vagy élősködők, betegségek, illetve nem vadásszák le őket, akkor van rá esély, hogy szép kort éljenek meg.

A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.


Cikkajánló