A téli időszakban nem könnyű elkerülni a betegségeket, de nem muszáj rögtön orvosságokhoz nyúlnunk. Teázni pedig mindig jó, főleg a hosszú téli estéken, és enyhébb betegségek esetén, kiegészítő kezelésként vagy épp megelőzésre percek alatt összedobhatunk egy melengető, gyógyító italt.
Nemcsak a téli időszakban, jótékony hatásai miatt bármikor érdemes rendszeresen gyógyteát fogyasztani. A homoktövist például egyenesen csodanövénynek tartják, és bár megfázás és köhögés esetén is beválik, kitűnően alkalmazható általános immunerősítésre. C-vitaminból tízszer annyit tartalmaz, mint a citrom, de rengeteg egyéb vitamin (B1, B2, B6, B8, B9, K, P, PP és E) és antioxidáns is van benne, valamint vas és magnézium.
Amellett, hogy növeli a szervezet ellenálló képességét, többek között véd a fertőzések ellen, fokozza az anyagcserét, lassítja az öregedést, gátolja a hajhullást, csökkenti a vércukorszintet, a májra, a gyomorra és az erekre is jótékony hatással van.
Elkészítés: Egy evőkanálnyi homoktövislevelet leforrázunk 3 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Tipikus téli betegségekre: megfázásra, torokgyulladásra, köhögésre
Jó baktériumölő, nyálkaoldó, köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő a lándzsás útifű, nem véletlen, hogy a penicillin felfedése előtt tüdőbetegségeknél alkalmazták. Kisebb égési sérülések és csípések esetén is lehet használni, de teaként a gyomorégésen is segít.
Elkészítés: Két teáskanál lándzsás útifüvet leforrázunk 3 dl vízzel, tíz percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Gargalizálni is lehet vele.
Gyerekeknek jobb megoldás lehet a szirup, amit házilag is el lehet készíteni. A teát az ázás után újra felforraljuk, aztán besűrítjük 150-200 gramm mézzel. Napi 1-2 evőkanállal adjunk a csemetének.
A kakukkfüvet nem csak főzés során hasznosíthatjuk, torokfájás, köhögés esetén is jól beválik, és a homoktövishez hasonlóan az immunrendszer egészére jótékony hatással van. Emellett baktérium- és gombaölő, valamint fertőtlenítő hatású, és a fejfájáson is segít. A teával gargalizálni is érdemes, mert megnyugtatja a begyulladt torkot és fertőtleníti a szájüreget.
Elkészítés: Két teáskanál levelet fél liter vízzel kell leforrázni, negyed óra múlva pedig leszűrni. Napi 2-3 csésze megteszi a hatását.
Megfázás esetén sokan a hagymateára esküsznek. Nem véletlenül: a hagymafélék erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, vírusok és baktériumok ellen is bevethetők. Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok. A hagymatea csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást, és segít az orrduguláson.
Elkészítés: Hagymateát sokféleképpen készíthetünk, van, aki csak a külső burkot, más az egész fejet felhasználja. Íme, egy hagyományosabb recept: két evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük fél liter vízzel. 2 hagymát megtisztítunk a legkülsőbb rétegektől, az alatta lévő néhány réteget lefejtjük, és a vízbe dobjuk. Felforraljuk a vizet, aztán levesszük a tűzről és állni hagyjuk negyed órát. A teát mézzel ízesíthetjük.
A cickafarktea akkor remek megoldás, ha alaposan megfáztunk, és szeretnénk a takaró alatt „izzadni” egy jó nagyot, hogy lemenjen a lázunk. A lázcsillapítás mellett a menstruációs görcsöket is enyhíti, de tisztítja a májat és jót tesz a húgyutaknak is.
Elkészítés: 2 teáskanál cickafarkfüvet negyed liter forró vízzel leöntünk, 15 percig hagyjuk állni jól lefedve, aztán leszűrjük.
Ellazuláshoz
A téli időszakban jellemzően nemcsak fizikailag érezzük kimerültebbnek magunkat. Ugyan nyugtató teakeverékekből sokféle létezik, de citromfű valószínűleg mindegyikben van. Összemixelhetjük levendulával, borsmentával és/vagy körömvirággal, ám önmagában is kellemes hatást fejt ki az idegekre. Este érdemes inni, mert valószínűleg álmosító hatása lesz. Fejfájás és migrén esetén is alkalmazható, javítja az emésztést, serkenti a májműködést, puffadásgátló hatása van. Külsőleg herpesz kezelésére használhatjuk. Nem elhanyagolható szempont, hogy a citromfű otthon, akár egy kis cserépben is megterem, így mindig kéznél lehet.
Elkészítés: 3 kávéskanál citromfüvet leforrázunk 3 dl vízzel, és állni hagyjuk 10-15 percig. Ne felejtsük el lefedni! Ezután leszűrjük, és fogyaszthatjuk.