Gyűrűt kapnak a fostos bugybókák

Országszerte zajlik egyik legszebb hazai költő madarunk fiókáinak gyűrűzése.

Szöveg és fotó:
2024. június 24.

Országszerte zajlik egyik legszebb hazai költő madarunk fiókáinak gyűrűzése.

A költési időben számba vett búbosbanka-állomány szaporulata június elejére éri el azt a fejlettségi szintet, ami a jelölő gyűrű felhelyezését már lehetővé teszi. A szeszélyes időjárás miatt sok helyen már kirepült az idei fiatalság, ugyanakkor a fiókák között akad bőven olyan kisméretű madár is, amire az ornitológiai gyűrű felhelyezése még nem lehetséges.

A természetvédők által kihelyezett költőládák nagyban megkönnyítik e különleges külsejű madarak megtelepedését, noha sok esetben megtalálja a költéshez megfelelő helyet istállókban, fa-, vagy kőrakásokban és korhadt fák üregeiben is.

A legeltető állattartás visszaszorulásával a hazai búbosbanka-állomány is megcsappant. Általában 5-10 tojást rak, amelyeken a tojó. Kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, fiókáit is kizárólag rovarokkal, férgekkel eteti, melyeket hosszú, íves csőrével a földből és a szerves trágyából is ki tud bányászni.

A gyűrűzés közben a védőkesztyű azért is javasolt, mert a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt vagy valós támadójuk irányába. Népies elnevezése éppen ezért büdösbanka, szurtos dudu vagy fostos bugybóka.

Nyár eleji természetjárásaink során is érdemes távcsővel felszerelkeznünk, és a zárt erdei túrák kivételével minden helyzetben keresnünk a megjelenését. Szeptemberben Afrika felé veszi az irányt. Addig is cölöpök tetején és a talajszinten könnyen megfigyelhetjük ezt az ékes tollazatú és szorgalmas madarat miközben lárvák, sáskák, giliszták és tücskök után kutat.






Cikkajánló