Hallottál már az elveszett madarak listájáról?

Jelenleg közel 130 olyan madárfaj van a világon, amelyeket elveszettnek tekintenek, ezeket a madarakat már tíz éve nem látta senki, de ez jó esetben nem jelenti azt, hogy örökre eltűntek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
searchforlostbirds.org (kiemelt kép)
Forrás:
searchforlostbirds.org
2024. augusztus 29.

Jelenleg közel 130 olyan madárfaj van a világon, amelyeket elveszettnek tekintenek, ezeket a madarakat már tíz éve nem látta senki, de ez jó esetben nem jelenti azt, hogy örökre eltűntek.

2022-ben hozták létre a Lost Bird List-et, azaz az elveszett madarak listáját, amelyen olyan fajok szerepelnek, amelyeket már legalább tíz éve nem észleltek, azaz semmilyen fénykép, hangfelvétel vagy genetikai minta nem készült róluk.

Erről a listáról az indulás óta folyamatosan le- és felkerülnek fajok, hiszen a kutatók és madárrajongók fáradhatatlan megfigyelései folytán elő-előkerülnek elveszettnek hitt fajok. Azonban sajnos vannak olyan madárfajok is, amelyek elérték a 10 éve nem látott státuszt. A lista attól is változott, hogy némi taxonómiai korrekciókat is végeztek, például azokat a madarakat, amikről azt hitték, hogy külön fajok, kiderült, hogy alfajok, így ezeket összevonták.

2022-ben 135 fajjal indult a lista, 2024 júliusában pedig 126 madárfajt tartottak számon elveszettnek.

2022 óta 14 fajt találtak meg, amit a Lost Bird List oldalán fel is sorolnak, köztük van például a black-naped pheasant pigeon (Otidiphaps nobilis insularis), azaz a fekete nyakú fácángalamb, amelyet 126 éve nem észleltek, de 2022 szeptemberében újra felbukkant egy példány. Újra lencsevégre került a white-tailed tityra (Tityra leucura) elnevezésű madár is, amelyet 2022 előtt 194 évig nem láttak, vagy hallottak, de 2022 szeptemberében ez is előkerült.

A legutóbb megtalált madárfaj a Mussau triller (Lalage conjuncta), amelyet Joshua Bergmark észlelt és fényképezett le 2024. júniusában Mussau szigetén, ahol egy madarászcsoportot vezetett. Ezt a madárfajt utoljára 1979-ben dokumentálták ezen a szigeten. A mussaui triller egy erdei madár, és a sziget belsejében lévő sűrű erdőben kifejezetten a magasabb fákon szeret lenni, ami megnehezítheti a megtalálását.

Az említett esetek reményt adhatnak arra, hogy rég elveszettnek hitt madárfajok is előkerülhetnek. De persze a lista bővült is sajnos, 2024-ben kilenc fajt jegyeztek fel rá, olyan fajokat, amelyeknek az utolsó dokumentált észlelései 2012-ben vagy 2013-ban volt. Érdekesség hogy ezek között négy olyan is van, amelyek Pápua Új-Guineában honosak. Rajta van a listán egy olyan faj is, amely különösen veszélyeztetett, ez a fogasgalamb vagy bagolycsőrű galamb (Didunculus strigirostris).

Cikkajánló