Hat szuper panorámapáholy a Mátrában

Olyan mátrai kilátópontokat gyűjtöttünk össze, ahol az év bármelyik időszakában érdemes elidőzni, de most, ősszel kifejezetten különleges látványt ígérnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter (kiemelt kép)
Forrás:
termeszetjaro.hu
2024. október 7.

Olyan mátrai kilátópontokat gyűjtöttünk össze, ahol az év bármelyik időszakában érdemes elidőzni, de most, ősszel kifejezetten különleges látványt ígérnek.

Galya-tető és a Mátra egyik kedvenc kilátója

A Mátrában található 964 méteres Galya-tető Magyarország harmadik legmagasabb hegycsúcsa. A csúcs közelében 960 méteren, a Péter hegyesén magasodik az 1934-ben épült geodéziai mérőtorony, amit 2015-ben építettek át menő kilátóvá és bivakszállássá.

A Galya-kilátó legfelső szintjéről az ország egyik legkülönlegesebb panorámája nyílik, ami a Mátra helyzetének és domborzati viszonyainak következménye: a hegység élesen, keskeny gerincként emelkedik a környező tájak fölé.

A galyatetői Péter hegyese a Nyugati-Mátra legmagasabb részén, de annak peremén helyezkedik el. Ezért a kicsit délebbre hullámzó Keleti-Mátra gerincét végig követhetjük a tekintetünkkel Sirokig a Kékes tömbjétől.

Az Alfölddel szemben a túloldalon lankásan hullámzik a táj, legmagasabbra keleten a Bükk-fennsík hatol. Északon a Heves–Borsodi-dombság és a Karancs–Medves-vidék azonosítható, kivételesen tiszta időjárás esetén azonban az Alacsony- és Magas-Tátra is megjelenik a távolban. Nyugaton a Cserhát alacsony dombhátai tűnnek fel, de nagy részüket már eltakarja a Felső-Mátra erdős tömbje. A távolban a Nyikom csúcsa és a Muzsla gerince kéklik, de a Mátra déli csúcsait is felismerhetjük.

Megközelítés

Ha Galyatetőre volánbusszal érkezünk, akkora Kodály Zoltán sétány megállónál kell leszállnunk. A Kodály Zoltán sétány buszmegállótól keleti irányba kell elindulnunk az együtt haladó P, S és a Mária-út ᵯ jelzését követve. 400 méternyi séta után a Galyatető Turistacentrum sarkánál balra nekivágunk a lépcsősornak a K, P▲ és a Mátrabérc ʍ jelzése mentén. 250 méternyi kaptatóval érünk a kilátóhoz.

A Mátra-vidék különleges építménye – Kozmáry-kilátó

A Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüred egyik leghíresebb építménye a 398 méter magas Dobogó-hegy csúcsának közelében, a tengerszint felett mintegy 370 méterrel várja az északi-középhegységi körpanorámára szomjazó turistákat.

Az 1900-ban emelt, egyszerre kissé kemence- és bástyaszerű kőkilátó Kozmáry Jánosról, a hajdani gyöngyösi kereskedőről és Mátrafüred üdülőtelepének igazgatójáról kapta a nevét. A kilátótoronyból parádés kilátás nyílik dél és délnyugat, valamint a Központi-Mátra északabbra nyújtózó területei felé: Gyöngyös városa mellett számos kisebb település és hazánk legmagasabb csúcsának tévétornya is remekül látszik innen tiszta időben.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel: A buszról a Mátrafüred, autóbusz-váróterem megállóhelyen kell leszállni, ahonnan a S▲ jelzés vezet a kilátóhoz.

Parkolás: A Hegyalja utcán, a kilátóhoz vezető lépcső tövében találni néhány parkolóhelyet, valamint a faluközpont melletti Béke utcán is vannak parkolóhelyek.

A mátrai kéktúra egyik csúcspontja – Nagy-Szár-hegy

A Nagy-Szár-hegy 743 méter magas platójára meredek kaptató vezet fel, de megéri a fáradozást.

A hegycsúcs tisztás jellegű, többnyire kopasz, rétekkel és cserjékkel tarkított tetejéről ámultba ejtő körpanoráma kínálkozik.

Kiváló a kilátás a Mátra vonulataira, a Kékesre, a Galyára, délre a Markazi-víztározó tűnik fel, de az Alföld irányába is messzire elláthatunk.

A nyugodalmas, békés hangulatú plató remek piknikhely, ahol akár órákig is időzhetünk a látványban gyönyörködve. Az Országos Kéktúra útvonala érinti a kilátópontot.

A Keleti-Mátra egyik legszebb sziklakilátója – A Sas-kő

A Mátra keleti gerincének egyik parádés kilátópontját csodálhatjuk meg a Sas-kő sziklakiszögellésén. Különlegességét a Mátra-gerinc fekvésének köszönheti, hiszen néhány méteren belül a Kárpátok és az Alföld felé is kitekinthetünk.

A magasságélmény és a látvány valósággal letaglózza az embert.

A 898 méter magasan elhelyezkedő Sas-kő hátán először egy kőből rakott építmény tűnik fel: az I. világháborúban elesett turisták emlékét őrzi, és 1930 júniusában, a Kékesalja menedékház átadásának napján avatták fel. Mellvédjét elhagyva kisétálhatunk a sziklafal kiszögellésére, ahol a magasságélmény és a látvány valósággal letaglózza az embert.

A keskeny sziklaborda ormáról a teljes északi panoráma is feltárul: a Mátra lábához tapadt falvak mögött élénk dombvidék hullámzik, felismerhetjük a Karancs tömbjét, a Medves fennsíkját, a Heves-Borsodi-dombság magaslatait, és keleten, a Mátra-gerinc mögött a Bükk terjedelmes platója húz kontúrt a horizontra. Tiszta időben az Aggteleki-karszt is feltűnik a kéklő távolban, szerencsés esetben pedig Szlovákia jelentős szeletét is feltérképezhetjük.

Megközelítés

A Kékestető, Szanatórium buszmegálló esik a legközelebb a sziklához, de ha autóval érkezünk, akkor több fizetős parkolót találunk Kékestetőn.

  • Kékestetőről a K és S jelzések együtt haladva vezetnek a Sas-kő ormára (1,9 km).
  • Markazról a Z jelzésen érjük el a gerinc Markazi-kapu nevű nyergét, ahonnan egyenesen a K jelzésen kell folytatnunk (7,8 km).
  • Parádfürdőről a keletre induló Z jelzés juttat föl a gerincre, ahol jobbra, a K jelekre fordulva érjük el a Sas-kőt (9,1 km).

Az ország teteje – Kékestetői tévétorony és kilátó

Mátrai válogatásunkból nem maradhat ki hazánk legmagasabb pontján, az 1014 méter magas Kékesen álló, jellegzetes formájú tévétorony, amelyen egy fedett és nyitott kilátóterasz, valamint egy büfé is helyet kapott. A mintegy 42 méter magasan lévő kilátószintről pedig egyedülállóan szép körpanorámában gyönyörködhetünk. A Mátra minden jelentős bérce mellett északi irányban, tiszta időben a Tátra hegyvonulataira is ráláthatunk.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel: A Budapestről és Gyöngyösről induló buszjáratokról a Kékestető, Mátrai gyógyintézet nevű megállóban érdemes leszállni.

  • A buszmegállóból nyugati irányba tegyünk pár lépést a P és Z jelzések mentén, amik a szanatórium épülete előtt balra térnek az erdőbe. 200 métert után térjünk jobbra az Országos Kéktúra K jelzésére, ami a kilátóig kalauzol minket (összesen 400 m).

Ha autóval érkezünk, akkor a 24-es műútról Mátraházánál kell letérni Kékestető irányába, amit tábla is jelez. A torony közvetlen közelében lévő parkoló fizetős.

Panorámás kilátó és menedékhely egyben – Gortva–Jójárt-kilátó

A Nyikom csúcsán különleges andezittorony áll. A kilátót körülvevő erdő magántulajdon: Gortva Zsolt erdőterülete, aki a birtok legmagasabb pontjára álmodta meg ezt a többfunkciós épületet, mellyel feleségét, Jójárt Borbálát ajándékozta meg. Az egész teljesen önerőből, magántőkéből született.

Mitől többfunkciós?

A torony ingyenes menedékhelyként szolgál éjszakára.

Összesen 5 szint közül választhatunk, ezek közül több emeleten is találunk kanapét, heverőt, alvásra alkalmas bútort. Legalul kályha segít meleget teremteni a téli éjszakákon, belül vezetett kéménycsöve pedig az egész épület fűtéséért felel. A legfelső szinten padokat és asztalt helyeztek el. Hátul wc-t lelhetünk, és a nyári félévben az esővíz is összegyűlik a hordókban – lehetőséget adva a mosdásra.

A panoráma is maradandó: az ablakokon túl a Mátra egészére rálátunk. A Muzsla gerince a hegység fő tömegétől délnyugatra helyezkedik el, ennek északi bérce a 764 m magas Nyikom. Ezért egymás mellett szemlélhetjük a Mátra „csúcsok nélküli”, lapos tetőket hordozó hátait, és az ország legmagasabb pontjait: adótornyáról azonosítható a Kékes-tető (1014 m) és épületeiről a Galya-tető (964 m) tömbje.

Délebbre a Mátra markánsabb formájú csúcsai emelkednek: pl. a Havas szabályos piramisa, másik irányban, a szomszédban pedig az Ágasvár. Szép a kilátás a Zagyva völgyére és a túloldali Tepke-gerincre, ahogy az egész Cserhátra. Könnyen felismerhető a kettős csúcsú Szanda is. Tiszta időben elképesztően nagy területet pásztázhatunk végig: az Alföldön nehéz pontokat azonosítani, de a Csóványosban tetőző Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység egyszerűen megkülönböztethető. Északon a Karancs rajzolódik ki, de olykor az Alacsony-Tátra láncát is megpillanthatjuk. A környező hegy- és dombvilág fontosabb pontjainak felismerését az ablakok mellé helyezett, feliratozott fotók segítik.

Megközelítés

Pásztóról és Mátrakeresztesről is elérhető a kilátó. A pásztói buszmegállóból kövessük a település felé induló P jelzést! A vasútállomásról a Z jelű turistaúton kell eljutnunk a Fő utcáig, melyről a jobbra kiágazó Z+ jelzésre forduljunk rá! Ez a jelzés fölvezet a Nyikom-nyeregbe, ahol más utak is csatlakoznak. Itt tábla jelöli, hogy balra, fölfelé, jelzetlen úton kereshetjük fel a kilátót (kb. 10-15 perc gyaloglással) (7,8 km).

Mátrakeresztesen a vendéglő udvarán, a fahíd túloldalán jobbra keressük a jelzéseket! A P+ jelzésen kell megkezdenünk utunkat, majd arról a P sávra váltva jutunk föl a Nyikom-nyeregig. Itt a kilátót jelző tábla mögötti jelzetlen ösvényre lesz szükségünk, hogy megtaláljuk az épületet (4 km).

Cikkajánló