Hatalmas siker: magyar fotós hölgy lett a nemzetközi pályázat győztese

Ilyen még nem volt, hogy egy női fotós nyerje meg a nagy múltú nemzetközi természetfotós pályázat fődíját, nekünk pedig külön öröm, hogy a győztes fotós magyar.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MontPhoto 2024
Forrás:
2024. október 11.

Ilyen még nem volt, hogy egy női fotós nyerje meg a nagy múltú nemzetközi természetfotós pályázat fődíját, nekünk pedig külön öröm, hogy a győztes fotós magyar.

Több szempontból is különleges a spanyol szervezésű MontPhoto természetfotós pályázat 2024-es eredménye. A 28. alkalommal megrendezett fotós versenyen eddig még soha nem volt női abszolút győztes, sőt, magyar győztese sem, így Szabó Irma duplán történelmet írt azzal, hogy idén az ő fotóját ítélték a mezőny legjobbjának.

Szabó Irma az egyetlen női fotós Magyarországon, aki fődíjat tudott nyerni rangos nemzetközi pályázaton, ráadásul neki ez már a második ilyen elismerése, hiszen 2022-ben a francia Montier természetfotós versenyen is az ő fotóját ítélték a legjobbnak.

Az idei MontPhoto pályázatra 67 ország 1120 fotósa küldött be képeket, és a beérkezett 12 600 képből Szabó Irma izgalmas fotója vitte el a pálmát.

De mielőtt megismerkednénk a győztes fotóval, nézzük meg, milyen magyar vonatkozású sikerek születtek még. Ugyanis a tíz felnőtt kategóriából 4-et hazai fotósok nyertek, ami hatalmas bravúr.

Kezdjük a sort Litauszki Tiborral, aki két kategóriagyőzelemnek is örülhetett, az egyiket az Egyéb állatok kategóriájában szerezte ezzel a különleges fotójával.

Ez a fotó már több hazai és nemzetközi pályázaton is felbukkant, és számos díjat nyert, nem véletlenül. Tibor egy alpesi gőtét fotózott le alulról, amely épp békapetéket lakmározik a vízben. A felvételhez egy vízálló tokba helyezte kameráját, majd egy házi készítésű távirányítóval exponált, amikor a gőte jó helyre került a petecsomóban, eközben egy LED-lámpával világította meg a témát.

A másik kategória, amelyben Tibor első helyezést ért el, az a Művészet a természetben. Ebben is egy, már több hazai és nemzetközi sikert elért fotóval remekelt.

A képen egy téli araszolót láthatunk repkedni az éjszakai erdőben, amely mellett egy emberi arc is feltűnik, mintha az erdő szelleme is megjelent volna, amely ámulva nézi az araszoló táncát. Ez a fotó mondhatni, hogy megismételhetetlen, hiszen az emberi alakot a hosszú záridővel készített lepke szárnycsapásai rajzolták ki, és csak a szerencse műve, hogy az egyik fotón egy ilyen alakzat jelent meg. A repkedő lepkét egy LED-lámpával világította meg, az élesen kirajzolódó pillanatot pedig egy vaku villanásának fénye merevítette ki.

A Környezetvédelmi riport kategória első helyezettje Máté Bence képe lett, akit valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen Magyarország egyik legsikeresebb természetfotósa. Már korábban is láthattunk tőle az emberek természetben okozott negatív hatásaival kapcsolatos képeket, és ezúttal is egy ilyen képet ismerhetünk meg tőle.

Egy egyszerre művészi és szomorú fotót láthatunk, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy évente több millió madár veszti életét épületek ablaküvegeinek való ütközés miatt. A kép egy iskola udvarán készült, ahol néhány karvaly galambokat üldözött. A galambok menekülés közben teljes erővel ütköztek neki az ablaküvegnek, a tollaikba ragadt por pedig a képen látható módon csapódott ki az üvegfelületre. Sajnos a galambok nem élték túl az esetet.

Bár kategóriát nem nyert, de egy dunavirágos képével második helyezést igen, és egy másik fotójával is a döntősök közé jutott Potyó Imre.

Imre már több mint 10 éve figyeli és fotózza a dunavirágok sötétedés utáni rajzását, és számos, kérészekről készült képe nyert már díjat fotós pályázatokon.

A MontPhoto pályázatának legjobb képei közé bekerült másik fotóján pedig kis patkósdenevéreket láthatunk repkedni egy telelőhelyként szolgáló, felhagyott bánya bejárata előtt a Börzsönyben. Érdekesség, hogy ez a denevérfaj a feltételezésekkel ellentétben télen is aktív, tehát kijárnak ebben az évszakban is, még ha mínuszok is repkednek kint, majd visszatérnek pihenni a melegebb klímát biztosító bányába.

És most már tényleg jöjjön a fődíjas kép, amellyel Szabó Irma első helyezést ért el az Emlősök kategóriában. A MontPhoto pályázatán mindig a kategóriagyőztes képekből emelik ki az adott év abszolút győztes fotóját, és ez most is így történt.

Irma, és szintén természetfotós férje, Szabó Géza Attila részt vett az október 6-án Lloret de Mar-ban tartott díjátadón, ahol a szervezők örömüket fejezték ki, hogy végre egy női fotósnak adhatták át a pályázat nagydíját. Irma díjnyertes képét egy lesből készítette, ahová már több éve visszajártak, hogy éjjel készíthessenek fotókat az őzekről.

A legutóbbi évben Irma úgy érezte, kéne valami plusz a sima őzfotókhoz képest, így elkezdett kísérletezni a hosszú záridővel. A fotó különlegessége az, hogy végig folyamatos fényforrás világított, tehát nem vakuval történt az őz „kimerevítése”, mint ahogyan azt Tibor lepkés képén láthattuk fentebb. Ebben az esetben az őz szép egyenletesen sétált, majd megállt, szembefordult, és másodpercekig mozdulatlan maradt, így sikerült ezt a bravúros és művészi képet elkészíteni.

A díjátadót egy többnapos fesztivál keretében rendezték meg, ahol természetesen a legjobb képekből egy kiállítást is rendeztek.

Ezen felül egy albumot is kiadtak a pályázat idei képeiből, amelyben nyolc oldalt szántak arra, hogy bemutassák Szabó Irma fotós munkásságát.

Irma és Géza kihasználta az alkalmat, hogy az átadó miatt Spanyolországba kellett utazniuk, ahol természetesen kijárnak fotózni reggel és este is. Ott éppen a nálunk ismert daruvonuláshoz hasonló esemény zajlik, csak nem darvakkal, hanem sok tízezer batlával. Biztosan sok remek képpel térnek majd haza, amelyek közül, reméljük, hogy láthatunk majd párat pályázatokon is.

Addig is pörgessétek végig az idei MontPhoto pályázat további kategóriagyőztes fotóit az alábbi képre kattintva, de érdemes ellátogatni a pályázat oldalára is, ahol megnézhetitek az összes díjazott és döntőbe került fotót, amelyek között rengeteg lélegzetelállító felvételt találni.

Cikkajánló