A téli, hideg szezon egyik kedvenc itala a forralt bor. Könnyű házilag is készíteni, csak pár dologra kell odafigyelnünk. Az, hogy vörösből vagy fehérből lehet, megosztja az embereket... mi a vöröset szeretjük.
A forralt bor eredete a borok "eltarthatóságának" növelésére vezethető vissza. Mézet, fahéjt, ánizst, szegfűszeget, koriandert, gyömbért, borsot, kakukkfüvet, babérlevelet adtak a borhoz. Korai időszakában éppen ezért "fűszer bor" néven emlegették.
Eleinte nem is melegítették fel a "tartósított" nedűt, csak hidegen fogyasztották... később, a szükség úgy hozta, hogy forrósított kövekkel, vagy vasrudakkal felmelegítsék, mellyel tulajdonképpen kialakult a ma is ismert formája.
Mivel végre hozzánk is elért a valódi tél, gondoltuk öszeszedünk néhány ízletes receptet.
Próbáljátok ki Ti is, vagy ha van más, kedvenc recepted, oszd meg velünk kommentben!
Recept 1.
1 liter bor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
Felhevítés után (nem forraljuk) rakjunk bele még 3-4 szelet citromot is.
Recept 2.
1 liter víz
2 rúd fahéj
8-10 szem szegfűszeg
3-4 szem szegfűbors
5 ek. cukor
1 liter bor
A bor nélkül forraljuk fel az alapanyagokat, majd adjuk hozzá a bort.
Recept 3.
1 liter bor
fél citrom héja
fél narancs héja
2 rúd fahéj
3-4 szem szegfűszeg
Felhevítés után (nem forraljuk) egyből tálaljuk.
Recept 4.
1liter bor
1liter víz
1 filter fekete tea
2-3rúd fahéj
6szem szegfűszeg
3-4szem csillagánizs
3-4szem szegfűbors
3 narancs
ízlés szerint cukor
A vizet a fűszerekkel forraljuk kis lángon tíz percig, majd tegyük bele a tea filtert és áztassuk 3-5 percig. Miután kivettük a filtert, öntsük bele a bort, és karikázzuk bele nem túl vékonyan a narancsokat. Ezt követően hevítsük fel, de ne forraljuk! Kevés rummal, esetleg konyakkal lehet vagányabbá tenni.