Hogyan reagálnak a medvék a saját hangjukra? – Videó

Egy vadkamerás felvételen különleges kísérletbe kapunk bepillantást: meglepő volt a medvék reakciója.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Vad Kárpátok
2024. szeptember 18.

Egy vadkamerás felvételen különleges kísérletbe kapunk bepillantást: meglepő volt a medvék reakciója.

A Vad Kárpátok Facebook-oldal szerkesztője, Percsich Tamás ismét egy érdekes videót osztott meg a Fogarasi-havasokban élő nagyvadakról. Kísérlete nem csupán a természet iránti szenvedélyét, de a medvék viselkedésének mélyebb megértését is szolgálja. Egy barna medve üvöltését elektromos vadhívóval játszotta le, abban a reményben, hogy megfigyelhetővé válik, hogyan reagálnak a medvék, ha idegen medve hangját hallják természetes élőhelyükön.

Elképzeltem mindenféle lehetőséget – talán egy agresszív támadás a hang forrása ellen, vagy legalább valamilyen kíváncsi reakció, amelyet a vadkamera rögzíthet. Az éjszaka sötétjében azonban olyan események játszódtak le, amelyek minden várakozásomat felülmúlták – olvasható a bejegyzésben.

A kamera tulajdonosa minden eshetőségre felkészült. Számolt a legrosszabbal is, hogy a felszerelést darabokban találja majd, azonban valami egészen más történt. Két medvét sikerült lencsevégre kapni, miközben az állatok meglepő reakciót mutattak a fenyegető hangra: ahelyett, hogy támadást indítottak volna, mindketten visszaszaladtak, amerről érkeztek.

„Ez a reakció teljesen ellentmondott annak, amit vártam. Úgy tűnt, hogy a medvék egyáltalán nem ismerik fel saját fajuk hangjukat, vagy ha mégis, akkor inkább úgy döntöttek, hogy nem akarnak találkozni azzal az „idegennel,” aki fenyegetően üvölt az erdőben" – írja a felvétel készítője.

Cikkajánló