Igazi kuriózum, hogy egy parlagi saspár négy fiókát nevel fel

Három éve ornitológiai világrekord született, most ismét kirepült négy parlagisas-fióka egy cserebökényi fészekből.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őze Péter / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2024. július 24.

Három éve ornitológiai világrekord született, most ismét kirepült négy parlagisas-fióka egy cserebökényi fészekből.

Még 2021 augusztusában számoltunk be arról, hogy az éves fészekellenőrzés során a Körös–Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a szakemberek négy egészséges parlagisas-fiókát találtak egy fészekben, amelyre addig nem volt példa Magyarországon. A világon is csak néhány olyan esetet jegyeztek fel, amikor parlagi sasok fészekalja négy tojásból, vagy négy fiókából állt, de négy fióka sikeres kirepülését egyedül nálunk dokumentálták.

Idén júniusban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén másodszor fordult elő, hogy négy parlagi sasfióka cseperedik, illetve repült ki egy fészekből – olvasható a nemzeti park oldalán.

Június 12-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei és a KMNPI munkatársai közös ellenőrzés alkalmával felkeresték a cserebökényi, négyfiókás parlagi sasfészket. Az ellenőrzés során a mintegy héthetes korú madarak egyik lábára fém ornitológiai gyűrűt, a másikra színes jelölőgyűrűt helyeztek a kutatók, illetve DNS mintát gyűjtöttek a fiókákból és a szülők kivedlett tollaiból. A gyűrűzést követően rendszeresen ellenőrizték a költőhelyet, és július első hetében mind a négy fióka sikeresen kirepült.

Cikkajánló