Ilyen káprázatos busatáncot még biztosan nem láttál! - Videó

Több száz busa gyűlt össze a Tassi-zsilipben, és kezdtek el tömegével kiugrálni a vízből. A látványos jelenséget meg is örökítették.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
pecaverzum.hu
2024. június 24.

Több száz busa gyűlt össze a Tassi-zsilipben, és kezdtek el tömegével kiugrálni a vízből. A látványos jelenséget meg is örökítették.

„Még a gátőr sem látott ilyet, amióta itt dolgozik” – írta a június 16-án, vasárnap megjelent felvétel készítője, Szaller Gabriella, aki nagyon meglepődött a látottakon. A Pecaverzum által megosztott bejegyzésben nem mindennapi haltáncot láthatunk: egyszerre több száz busa veti ki magát a vízből.

A Pecaverzum megkeresésére Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (Hofesz) ügyvezetője elmondta, az utóbbi időben azt vették észre, hogy egyre többen horgásznak célzottan busára Tassnál, és fognak is szép számmal. „A planktonban gazdag vízre, ami átfolyik a Ráckevei-Soroksári Dunából (RSD), össze szoktak gyűlni a busák, ilyenkor nyáron rengeteg van belőlük” – nyilatkozta Urfi Tamás.

Hogy miért ugrálnak ki a halak tömegesen a vízből, azt nem tudni pontosan. A Magyar Haltani Társaság szerint a jelenségnek többféle magyarázata is lehetséges. Elképzelhető, hogy a fiatal példányok mozgásigénye miatt, vagy a repülő táplálék után ugranak ki a vízből (pl. tiszavirág), de elképzelhető, hogy a halak az élősködők kellemetlen hatására, vagy valamilyen zaj (pl. motorcsónak) miatt kezdenek el ugrálni.

Cikkajánló