Ismét felbukkant a gyilkos csomorika a Hármas-Körös vizén

Régen irtották, több mint száz évre eltűnt a térségből, 2021 óta viszont a közelmúltban több alkalommal is felbukkant a beszédes nevű, védett növény.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2024. július 12.

Régen irtották, több mint száz évre eltűnt a térségből, 2021 óta viszont a közelmúltban több alkalommal is felbukkant a beszédes nevű, védett növény.

A gyilkos csomorika egy ritka, védett, de mérgező növény, amely főleg mocsarakban, magassásosokban, lápokban, illetve úszó kis szigeteken fordul elő. Hosszú ideig nem nagyon találkozhattunk vele, nemcsak az irtása miatt, hanem azért is, mert élőhelyei beszűkültek. A Hármas-Körös árterében több mint száz év kihagyás után, 2021-ben tűnt fel újra, azóta több alkalommal is előfordult a térségben.

A közelmúltban a KMNPI munkatársai a Halásztelki tanösvény mellett, a folyó vizén úszó, kis növényszigeten fedeztek fel egy szépen virágzó állományt – olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján. A fehér ernyősvirágzatú növény nem véletlenül kapta ezt a nevet, ugyanis valóban rendkívül mérgező. Legmérgezőbb része a gumós, megvastagodott gyökértörzse.

Miután a növény nem büdös, sőt inkább kellemes, zelleres illatú és édeskés ízű, ezért régen a legelő állatok is gyakran megették, és megbetegedtek tőle. Ahol gyilkos csomorika van, ott a víz felszínén az olajhoz hasonló filmréteg alakul ki, ez utalhat a jelenlétére. A növény az emberre is komoly veszélyt jelenthet, heves görcsöket, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén pedig akár légzésbénulást és halált is okozhat. A 150 centiméter magasra is megnövő zellerféle hazánkban védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló