Izgalmas hazai tanösvények, amelyek ősszel a legszebbek

Olyan szuper tanösvényeket gyűjtöttünk össze, amelyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak, bővelkednek kalandokban, és nem mindennapi útvonalon vezetnek végig. Mind tökéletes családi célpont őszi kiránduláshoz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2024. szeptember 5.

Olyan szuper tanösvényeket gyűjtöttünk össze, amelyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak, bővelkednek kalandokban, és nem mindennapi útvonalon vezetnek végig. Mind tökéletes családi célpont őszi kiránduláshoz.

Fenyőerdős kiránduláshoz: Gyantászok útja

Az érdekes elnevezésű, 2021-ben átadott Gyantászok útja tanösvény a Vendvidék szívében, Vas vármegyében, az Apátisvánfalva környéki erdőkben kanyarog. Mivel nem körtúra, ezért tetszőlegesen bármelyik végéről indíthatjuk. A község szabadtéri tornaparkja mellől kezdhetjük meg a sétát, ahol egy nem túl feltűnő „Tanösvény” táblánál térünk be az erdőbe.

Egyik vitathatatlan érdeme a tanösvénynek, hogy rövid, de szép erdei séta során szemléletesen mutat be egy mára már feledésbe merült szakmát és megélhetési forrást, a gyantászást.

Aki eddig nem hallott volna róla, az is pár perc alatt képbe kerülhet ezzel az érdekes mesterséggel kapcsolatban.

9 állomáson színes, informatív tájékoztató táblákról tudhatjuk meg, hogy mi jellemzi a vendvidéki erdők növény- és állatvilágát, mit jelent a szálalás, mit csinál az, aki gyantászik, és hogy mennyi mindent köszönhetünk az erdőknek.

A mintegy 2,5 km-es „gyantász” tanösvény útvonala csendes, tömegektől mentes, szép erdőben vezet, ahol a fenyőfákból lágy gyantaillat árad. Mivel majdnem végig szintben megyünk, és könnyen járható az út, ezért minden korosztálynak jó szívvel ajánlható.

Remek családi túra, ami gyerekeknek és kamaszoknak is tetszeni fog.

A tansövény két végpontja közel esik Apátistvánfalva Fő útjához, így ha azon továbbsétálunk, a kirándulást könnyen egy közel 3,5 km-es körtúrává alakíthatjuk. A Gyantászok útja egész évben szabadon látogatható. Ha az erdei séta után még szeretnénk némi időt eltölteni ebben a hangulatos vendvidéki faluban, akkor a Határőr Emlékhely és Múzeumban érdemes elidőzni.

A vízi világ imádóinak: Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász tanösvény

A Tisza-tó legnagyobb kikötőjéből, a tiszaörvényi Szabics-kikötőből induló különleges sétaút igazán nem hosszú, csupán két kilométer, de annyi érdekességet tartogat, hogy biztosan el tudunk itt tölteni akár 3-4 órát is.

Az úton végig többnyelvű és képekkel színesített információs táblákon ismerhetjük meg a tiszavirágok életét és a Tisza-tó élővilágát. Tízből négy állomáson az árterekhez kötődő elfeledett tiszai mesterségeket (kosár- és gyékényfonó, teknővájó, kubikus) mutatják be nekünk, valamint két madármegfigyelő kilátóba is felmászhatunk.

Ráadásul gyalogosan fedezhetjük fel a vadregényes puhafás ligeterdőt, a nádi világ útvesztőit, de csónakba szállva a romantikus, tündérrózsákkal teli belső tavon, a Göbén is hajókázhatunk.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút 6-os állomásán ladikba huppanva egy kötél segítségével áthúzhatjuk magunkat a túlpartra, a Pákász tanösvényre. A közel 1 kilométeres útvonalon megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok, és vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak. A terület mocsaras vidék, ezért a pákászösvényre való átkelés előtt érdemes cipőinket a kikészített gumicsizmákra cserélni. A Pákász tanösvény ingoványban „cuppogós” kalandja feltétlen megéri a kitérőt.

Visszatérve az ártéri sétaút Tiszavirág tornyához, a parton mindig vár bennünket néhány halászcsónak, melyeket szabadon lehet használni. Bátran evezzünk be a Göbe tavára! Pár perc múlva már a gyönyörű tó közepén, a tavirózsák közt élvezhettük a hely csendjét és leírhatatlan nyugalmát. A két tanösvény túravezetővel és önállóan is egész évben látogatható.

Balatoni berekjárás a Mocsári teknős tanösvényen

Fonyódon a Berek Világa Látogatóközponttól indul az Ordacsehi-berekben kanyargó 1 km-es Mocsári teknős tanösvény, amely kellemes családi program lehet kisebb gyerekkel is. A nádasokkal rétek, nyílt vizű területek váltakoznak, a háttérben pedig az északi part tanúhegyei magasodnak.

A 2023-ban átadott tanösvény bemutatja az Ordacsehi-berek történetét, a Natura 2000 terület jelentőségét, a vizes élőhelyek helyreállításának fontosságát, a területen található élőhelyeket, az inváziós élőlényeket és még sok minden mást. Egész évben szabadon látogatható, és részét képezi a Berekjárás szakvezetett gyalogtúrának is. Bejárásához feladatlap is készült, melyet a látogatóközpont recepcióján kérhetünk el.

Kalandos hullámtéri séta – Halásztelki tanösvény

A Hármas-Körös hullámterében található Halásztelki tanösvényt bármelyik évszakban is keressük fel, nem távozunk jó élmények nélkül. Végigjárva a 10 állomásból álló, 3,5 km-es útvonalat, megismerhetjük a Dél-Alföld jellegzetes tájformáit, az itteni élővilágot, valamint betekintést nyerhetünk a táj múltjába is.

A folyóparton évszázados nyárak és ágas-bogas, öreg füzek árnyékában haladunk, míg a táblákon a folyókat kísérő kemény- és puhafa ligeterdőkről olvashatunk.

A tanösvényen olyan aktuális problémákról is információkat kapunk, mint az özönnövények – például a gyalogakác – egyelőre megállíthatatlannak tűnő terjedése.

De a kubikgödrökről is sok mindent megtudhatunk. Az árvédelmi töltések egykori anyagnyerő gödrei nemcsak a békák vagy a mocsári teknősök életében, hanem számos madárfaj táplálékszerzésében is fontos szerepet töltenek be. A tanösvény egész évben látogatható. Kivéve, amikor kiárad a folyó, akkor ugyanis a hullámtér és vele együtt a tanösvény is víz alá kerül.

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) Halásztelki tanösvénye Szarvastól kb. 7 km-re található. Talán a legideálisabb megközelítési módja, ha kerékpártúra keretében látogatunk el oda. Több útvonalon is jöhetünk, de talán a legegyszerűbb, ha a mezőtúri komphoz vezető út végén jobbra indulunk el a töltésen. A tanösvény indítótáblája a vasúti híd előtt van. Kerékpárt több helyen is bérelhetünk, például a Szarvasi Arborétumban vagy a KMNPI Körösvölgyi Látogatóközpontjában, ahol a környék kerékpárostérképét is beszerezhetjük. De vasúttal is érkezhetünk. Ez esetben a Szarvasról Mezőtúrra közlekedő vonatról Halászlak állomáson kell leszállnunk, ahonnan gyalogszerrel két perc séta a tanösvény.

Ősvilági időutazás Ipolytarnócon

Képzeletbeli időutazáson vehetünk részt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont körül. A Borókás-árok geológiai tanösvényen egy 17 millió évvel ezelőtti, folyóparti katasztrófa nyomába szegődünk, míg a miocén erdőben az ős-láblenyomatok alapján megelevenednek az itató körül elpusztult állatok.

Borókás-árok párás dzsungelében, hatalmas lapulevelek és burjánzó páfrányok között vezet az utunk. A tanösvény legelején a hajdani sekélytenger alján sétálgatunk, majd képzeletben kiérünk a tengerpartra, ahol a homokkőfalból egy megkövesedett, sok millió éves babérféle törzse kandikál ki.

A sziklafallal szemben fura épületek állnak a fák között. Ezek rejtik a lelőhely legértékesebb kincseit, a világhírű lábnyomokat.

A leggyakoribbak az ősi orrszarvúak lábnyomai, továbbá az őz- és szarvasfélék, kisebb ragadozók és madarak konzerválódott lépésnyomai.

A tanösvény legnagyobb csarnokában nemcsak lábnyomokat láthatunk, de egy holografikus vetítésen az ősállatok meg is elevenednek.

Aki Ipolytarnócra érkezik, különösen, ha kisgyerekkel, minimum 3-4 órát szánjon rá a helyre, ugyanis egy komplex élménycsomag várja itt a látogatókat. A fogadóépületben érdemes megnézni a lelőhely történetét bemutató interaktív kiállítást, de az érdeklődők egy 4D-s moziban még tovább fokozhatják az izgalmakat.

Kint is akad még látni- és kipróbálnivaló a gyerekeknek, például egy játszótér és a Tuzson-lombkoronasétány, amelynek átjárói függőhidak módjára kilengenek kicsit, háromemeletes indítótornyának alsó szintjéről pedig egy csúszdán is le lehet jutni.

Családi kedvenc – Királyréti tanösvény a Börzsönyben

Az erdei iskola mögött kezdődik az egyik legjobb királyréti móka, a tanösvény. Indulás előtt a Hiúz Házban érdemes beszerezni a tanösvény ismertető füzetét, mert ennek jóvoltából egy izgalmas titkosírásos játéknak lehetünk a részesei.

A 9 állomásból álló, 2,9 kilométer hosszú tanösvény irányát zöld színű fiú és lány békafigurák, illetve T betű jelzi. Az útvonal könnyű, nincsenek meredek emelkedők, gyönyörű lombos erdőkön és ültetett fenyveseken keresztül vezet, ugyanakkor vannak izgalmas részei is, mint patakon átkelés, tó melletti sétányok és régi bányajáratok.

A Bajdázói-tó, amely a tanösvény 5. állomása, önálló célpontként is megállja a helyét. Az 1700-as évek végén ülepítő, vízszűrő funkciókra létesített mesterséges tavat a vasérckohászathoz szükséges víz miatt alakították ki. A víz tárolását szolgálta a vasmű működése idején, később halastóként használták.

2010-ben az eliszaposodott tavat rekultiválták, helyreállították a vízfelületet, hogy mára az élővilág teljesen megújuljon.

Érdemes ráérősen, nyitott szemmel körbesétálni. Ha szerencsénk van, találkozhatunk mocsári teknősökkel, békákkal, óriás szitakötőkkel, tőkés récékkel és a sekély, partközeli részeken, a vízfelszín alatt fürgén ide-oda cikázó kis halakkal.

Protipp

Az erdei hajtányozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó móka. A pedállal hajtható kisvasúti hajtányok egy 750 méteres körpályán haladnak a Királyréti kisvasút állomása mellett.

Megközelítés: A gyerekek bizonyára annak örülnek a legjobban, ha Kismarosról erdei vasúttal jutnak el a Királyrét állomásig. A látogatóközpontot és a tanösvényt táblák jelzik.



Cikkajánló